Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 
KMALU VSESTRANSKO CEPIVO ZA GRIPO?

Znanstveniki odkrili način okužbe z virusom


Odkritje ameriških znanstvenikov z univerze Cornell bi lahko omogočilo razvoj cepiva, ki bi ščitilo pred vsemi tipi virusa gripe.

V njihovi raziskavi so odkrili način, kako virus gripe preide v celico in jo okuži potem, ko se nanjo pričvrsti.

V naslednjo fazo infekcije je vključen še neznani sprejemnik, ki virusu omogoči, da celico okuži. Ko bodo identificirali ta neznani sprejemnik, bodo znanstveniki lahko razvili protivirusna zdravila, ki bi delovala proti vsem tipom virusa.

Pred devetimi leti so podoben napredek dosegli tudi pri raziskavah virusa HIV, kar je omogočilo razvoj novih zdravil, ki jih zdaj testirajo.

Znanstveniki sicer ocenjujejo, da na svetu zaradi gripe umre okrog 500 tisoč ljudi. Boj proti gripi konstantno otežuje pojav novih vrst virusa gripe, proti katerim stara cepiva ne delujejo.

Zdravstvo, 31. januar 2005 15:03
New York - RTV Slo

Arhiv aktualnih tem

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads