Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 
AKCIJA " Jaz sem spodaj brez"
Začenja se drugi del akcije "Jaz sem spodaj brez. Pa ti?", katere cilj je informirati javnost o nevarnosti spolno prenosljivi bakteriji klamidiji.

Bolezen je ena najbolj razširjenih, a hkrati zelo slabo poznanih spolno prenosljivih okužb. Med 15. oktobrom in 15. novembrom se bo tako mogoče v okviru akcije v izbranih zdravstvenih domovih po Sloveniji brezplačno testirati za okužbo s klamidijo.

Akcija poteka v dveh stopnjah, prva je potekala od konca maja do avgusta, namenjena pa je bila osveščanju mladih o spolno prenosljivi okužbi s klamidijo. V drugi fazi pa potekajo brezplačna testiranja za okužbo z bakterijo klamidija.
Na udaru zlasti mladi
Testiranja bodo v omenjenem obdobju potekala vsak dan od ponedeljka do petka v štirih izbranih zdravstvenih domovih po Sloveniji, in sicer v ambulantah Ginekološke klinike v Ljubljani vsak dan od 14. do 17. ure, v Centru za ginekološko in perinatalno diagnostiko v Ljubljani vsak dan od 9. do 11. in od 15. do 17. ure, v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca v Mariboru vsak dan od 13. do 15. ure in v Zdravstvenem domu Izola v Izoli vsak dan od 13. do 15. ure.

Okužba s klamidijo je najbolj razširjena med mladimi od 16 do 24 let, v najbolj ogroženo skupino za okužbo s klamidijo pa sodijo spolno aktivne mladostnice in mladostniki. Namen akcije je sporočiti, da je okužba s klamidijo ena najbolj razširjenih spolno prenosljivih bolezni, da okužba pogosto ne kaže kliničnih znakov in jo je mogoče odkriti le s testiranjem. Poleg tega je pravočasno zdravljenje klamidijske okužbe enostavno in učinkovito, predvsem pa je treba širšo javnost ozavestiti, da gre za tiho okužbo, ki ima lahko resne posledice, če je ne zdravimo (npr. neplodnost).

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je s klamidijo okuženih kar 92 milijonov ljudi po svetu. Na podlagi podatkov, zbranih s pomočjo slovenske raziskave, ugotavljajo, da je med 18 in 49 let starimi prebivalci Slovenije okuženih približno 15.000 oz. tri odstotke moških in približno 7600 oz. 1,6 odstotka žensk.

Vir:(RTV Slovenija)

Arhiv aktualnih tem

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads