Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 
Boj proti kajenju 2
Evropska komisija je sprejela nove ukrepe v boju proti kajenju, ki bodo na cigaretne škatlice prinesle tudi grafične upodobitve.

Opozorila na škatlicah, da kajenje škoduje zdravju, bodo lahko strašljiva kot tudi šaljiva - na primer podobe obolelih pljuč ali trupla v mrtvašnici. Te podobe bodo podkrepljene z ostrimi protikadilskimi slogani: "Kadilci umrejo mlajši", "Kajenje zamaši arterije" in "Kajenje povzroča počasno in boleče umiranje".

Komisija svojo odločitev podkrepljuje s prepričanjem, da je potrebno ljudi šokirati, saj jih je le tako mogoče prepričati v škodljivost tobačnega ugodja. Pravi obraz kajenja so bolezen, smrt in groza, ne pa skrivnostnost in intelektualnost, še meni komisija.

Zgled za novo protikadilsko kampanjo je komisija našla na kanadskih cigaretnih škatlicah, ki nosijo slike porumenelih zob ali poškodovanih možganov. Nova grafična opozorila naj bi v Belgiji in na Irskem uvedli že prihodnje leto.

Tobak je v evropskih državah edini večji povzročitelj smrti, ki se mu je z zdravstveno osveščenostjo povsem mogoče izogniti. Po uradnih podatkih EU-ja vsako leto zaradi kajenja umre več kot 650.000 Evropejcev. Poleg tega razne raziskave kažejo, da za zdravljenje bolezni, povezanih s tobakom, Evropa letno porabi 100 milijard evrov ali odstotek bruto domačega proizvoda. Sicer pa po ocenah zdravstvenih strokovnjakov Unije 25 odstotkov smrti zaradi raka in 15 odstotkov vseh smrti v EU-ju povzroči kajenje.

Bruselj - RTV Slo/STA/EPA

Arhiv aktualnih tem

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads