Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 
Odkrili zdravilo proti sarsu
Cinanserin, ki zdravi shizofrenijo, učinkovit tudi pri sarsu
Sars je leta 2002 povzročil veliko zdravstveno krizo in zahteval 800 žrtev.
Znanstveniki so ugotovili, da je zdravilo cinanserin učinkovito pri zdravljenju sindroma akutnega oteženega dihanja (sars).

Cinanserin, ki se že od 70. let prejšnjega stoletja uporablja za zdravljenje shizofrenije, naj bi namreč ustavil povzročitelja sarsa - koronavirus.

Udeleženci kitajsko-evropskega projekta o diagnostiki sarsa in protivirusih so omenjeno zdravilo tako identificirali kot edino že pripravljeno za uporabo med sicer 15 možnimi zdravili proti sarsu. Drugih 14 možnih zdravil bi morali, preden bi jih lahko začeli uporabljati za zdravljenje ljudi, testirati na živalih.

Zdravilo bi v primeru novega izbruha epidemije že predpisali
Cinanserin bi v primeru vnovičnega izbruha epidemije neposredno predpisali za preprečitev sarsa ali za zdravljenje obolelih s sarsom. Sars se je novembra 2002 pojavil v južnokitajski provinci Guangdong in povzročil veliko zdravstveno krizo ter zahteval 800 žrtev, od tega 349 na Kitajskem.

Omenjeni kitajsko-evropski projekt financira EU, vključuje pa osem kitajskih in evropskih institucij. Začetki projekta, med katerim naj bi odkrili 50 kemijskih sestavin za zdravljenje sarsa, segajo v leto 2004.


Arhiv aktualnih tem

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads