Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 
Zaščitite se pred vplivi UV-žarkov
Izogibajte se soncu med 10. in 16. uro

Sonce - prijetno, a nevarno. Foto: EPA

Slovenski dermatologi opozarjajo na dejstvo, da so ultravijolični žarki škodljivi za kožo. V zadnjih 30 letih strmo narašča bolezen kožnega raka.

Zato priporočajo izogibanje izpostavljanju UV-žarkom in tudi žarkom v solarijih. Nedvomno je dokazano, da izpostavljanje UV-žarkom predstavlja dejavnik tveganja za razvoj kožnega raka - karcinoma ali malignega melanoma in vodi v prezgodnje staranje kože.

Za zmanjšanje morebitnih okvar na koži dermatologi svetujejo nekaj zaščitnih ukrepov. Načrtujte aktivnosti v naravi zunaj najbolj aktivnega sončnega sevanja. Izogibajte se sončnim žarkom med 10. in 16. uro. Zmanjšajte izpostavljenost sončni svetlobi s pokrivanjem telesa s primernimi zaščitnimi oblačili, klobuki s širokimi krajci, dolgimi hlačami in dolgimi rokavi.


Posebna pozornost velja zaščiti otrok pred soncem. Foto: EPA

Uporaba zaščitnih sredstev
Zaščitite otroke pred sončnimi žarki. Uporabljajte zaščitna sončna očala, ki nudijo 99 % ali 100 % zaščito pred ultravijoličnimi žarki. Kadar ste na prostem, vedno namažite izpostavljene dele telesa s primernimi zaščitnimi sredstvi, ki vsebujejo zaščito pred UVB-žarki, ki je na ovojih označena z oznako SPF najmanj 15 in obenem zaščito pred UVA-žarki, običajno označeno z PFA (Protection Factor UVA). Na kožo je potrebno nanesti zadostno količino sredstva 30 minut pred izpostavljanjem ultravijoličnim žarkom, vsaki dve uri oziroma takoj po kopanju ali obilnem znojenju. Ne uporabljajte kemičnih zaščitnih sredstev pri dojenčkih do 6. meseca starosti.

Zdravstvo, 4. julij 2005 10:46
Ljubljana - RTV SLO

Arhiv aktualnih tem

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads