Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 
Pozitivni učinki dojenja
WHO priporoča polno dojenje do 6. meseca starosti otroka
Dojenje predstavlja osnovno izkušnjo pri učenju in privajanju na materinstvo.
Od 1. do 7. avgusta poteka svetovni teden dojenja, ki je priložnost za promocijo dojenja in predstavitev njegovih pozitivnih učinkov.

V materinem mleku se izločajo številne koristne snovi, med njimi protitelesa, ki otroka varujejo pred okužbami. Pomemben vpliv ima materino mleko pri preprečevanju alergij in drugih vrstah bolezni. Pri ženskah, ki dojijo, pa naj bi dojenje znižalo tveganje za nastanek raka na dojki in jajčnikih.

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča polno dojenje do dopolnjenega šestega meseca starosti otroka in nato dojenje ob postopnemu vajanju pestre mešane prehrane do drugega leta starosti otroka. V Sloveniji želijo na področju dojenja doseči vsaj 60-odstotno dojenost do šestega meseca starosti otroka in vsaj 40-odstotno dojenost ob ustrezni, dopolnilni mešani prehrani do prvega leta starosti.

V Sloveniji so aktivnosti ob tednu dojenja prenesene na oktober. Pri Unicefu, kjer deluje nacionalni odbor za spodbujanje dojenja, napovedujejo poseben simpozij z naslovom Dojenje, več kot hranjenje.

Zdravstvo, 2. avgust 2005 08:05
Ljubljana - RTV SLO/STA
Arhiv aktualnih tem

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads