Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 
Nočno delo vpliva kot alkohol na zdravnike
Slabša odzivnost po zaporednih nočnih dežurstvih

Nočna dežurstva zaznamujejo delo zdravnikov, ki pa so zaradi tega veliko bolj ogroženi, kot so mislili v preteklosti. Foto: EPA

Številna nočna dežurstva na zdravnike vplivajo negativno. Ko so utrujeni, je njihov delovni učinek tak kot pod vplivom alkohola.

V zadnjih letih je vse več skrbi glede tega, kako nočno delo, ki lahko traja tudi več dni zapored, vpliva na zdravnikove sposobnosti pri delu.

Izsledki raziskave univerze v Michiganu, ki so jo opravili na 34 zdravnikih, so pokazali, da imajo zdravniki po mesecu dni nočnih dežurstev za sedem odstotkov slabšo odzivnost od tistih, ki so imeli lažji delovni urnik.
Na simulatorju vožnje so se zdravniki z nočnim delom odrezali tako kot zdravniki brez dežurstev, ki pa so bili pod vplivom alkohola.

Zdravstvo, 15. september 2005 17:33
Ljubljana - RTV SLO

Arhiv aktualnih tem

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads