Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 
Človeštvu grozi nova pandemija

Terjala bi laho tudi 150 milijonov življenj

Znanstveniki bodo skrbno nadzorovali piščančje farme.

ZN je začel svetovno kampanjo za boj proti virusu ptičje gripe, v kateri opozarjajo da bi lahko terjala 150 milijonov življenj.

To bi se lahko zgodilo, če bi se virus začel prenašati s človeka na človeka. V Aziji je za ptičjo gripo v dveh letih umrlo 66 ljudi.

Priporočamo:
TV Slovenija: Novica o opozorilih pred pandemijo ptičje gripe

Strokovnjaki opozarjajo, da glede na zgodovinske intervale, statistično gledano, človeštvu kmalu grozi nova epidemija. Zadnja pandemija gripe je ob koncu prve svetovne vojne terjala več kot 40 milijonov žrtev.

Ob izbruhu pandemije se bo treba odzvati hitro in organizirano. Foto: EPA

Znanstvenik David Nabarro, ki je bil izbran za vodjo kampanje, je dejal, da bi lahko virus ptičje gripe mutiral v obliko, ki se bo zlahka prenašala med ljudmi, za to pa naj bi obstajala velika verjetnost.

Dodal je, da bodo tesno sodelovali s farmami in trgi, ki vzrejajo oziroma prodajajo perutnino, opazovali pa bodo tudi selitve ptic. Kampanja ZN-a bo usmerjena predvsem k pripravi na morebiten izbruh pandemije gripe in odpravljanju njenih posledic.

Nabbaro je pojasnil, da je širjenje pandemije odvisno predvsem od tega, kje bo izbruhnila, kako hitro bo odkrita in kako se bodo odzvale vladne strukture. Lahko bi povzročila med 5 in 150 milijoni žrtev, je dodal.

Zdravstvo, 30. september 2005 08:41
Ženeva - RTV SLO/Reuters

Arhiv aktualnih tem

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads