Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 
Tamiflu ni povsem zanesljiv
Različica ptičje gripe odporna na zdravilo
Tamiflu proti nekaterim oblikam ptičje gripe ne učinkuje, so dognali znanstveniki.

Strokovnjaki so ugotovili, da obstaja sev smrtonosnega virusa ptičje gripe H5N1, ki je odporen na protivirusno zdravilo tamiflu.

Pri neki 14-letni deklici iz Vietnama, ki se je okužila od svojega brata, so znanstveniki izolirali genom nenavadnega seva virusa smrtonosne ptičje gripe.

Virus je prestal mutacijo, po kateri je postal odporen na oseltamivir, kot je laboratorijsko ime za zdravilo tamiflu, piše britanski znanstveni tednik Nature.
Poskusi na živalih pa so pokazali, da je virus občutljiv na snov zanamivir, ki je v lekarnah na voljo pod imenom relenza. Oblastem strokovnjaki zato predlagajo, naj nakopičijo tudi zaloge zanamivira.


Sev virusa H5N1 je odporna proti tamifluju, ugotavljajo strokovnjaki. Foto: EPA

Študijo so v tedniku Nature nameravali objaviti šele prihodnji teden, vendar so se zaradi njenega pomena za zdravje ljudi odločili za predčasno objavo.

Splošno znanstveno mnenje je sicer, da naj bi zdravilo tamiflu lahko zmanjšalo resnost in trajanje simptomov ptičje gripe ali celo preprečilo smrtnost. V mnogih lekarnah po Evropi je zdravila že zmanjkalo, med drugim tudi v Sloveniji.


Zdravstvo, 14. oktober 2005 20:28
Pariz - RTV SLO/STA

Arhiv aktualnih tem

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.003s] Ads