Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 
NE LE KROMPIR, SIFILIS TUDI !!!
Ne le krompir, tudi sifilis

Atlanta | 17.1.2008 | STA / D.L.
Krištof Kolumb je v Novem svetu zbolel in v Starega prinesel bakterijo, ki je mutirala v sifilis.

Kolumb je v Evropo prinesel sifilis, so ugotovili znanstveniki. Sifilis naj bi v Evropo prinesel Krištof Kolumb. Iz Novega sveta naj bi namreč prinesel bakterijo, ki je mutirala v prenašalko te bolezni, kaže analiza, objavljena v ameriškem spletnem časopisu PloS.
Ekipa pod vodstvom Kristin Harper z univerze v Atlanti je proučila 26 zemljepisno razpršenih vrst bakterij, podobnih sifilisu, in za iskanje izvora sifilisa prvič uporabila tudi molekularno genetiko. Ugotovili so, da so bakteriji sifilisa (Treponemi pallidum), ki se je v Evropi prvič pojavila leta 1495, najbližje stare vrste bakterij, ki so jih našli v Južni Ameriki in povzročajo spolno bolezen frambezijo.
Ta bolezen, ki še vedno razsaja po najrevnejših območjih Afrike, Azije in Južne Amerike, je v tropskih predelih Starega sveta obstajala že takrat. Kolumb in njegova posadka naj bi bili po navedbah zboleli za frambezijo. Ob prenosu v Evropo je bakterija, navajena na vlažno južnoameriško okolje, mutirala, da se je prilagodila evropskemu podnebju. Tako je nastal sifilis, še pojasnjujejo znanstveniki.

Arhiv aktualnih tem

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads