Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: ankilozirajoči spondilitis
avtor: mm datum: 24.06.2001 08:24
Star sem 39 let.Po dolgotrajnih težavah ki jih imam s sklepi in hrbtenico mi je revmatolog postavil diagnozo - ankilozirajoči spondilitis.Rad bi izvedel kaj več o tej boleči in redki bolezni.Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
 
odgovor: ankilozirajoči spondilitis
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 03.07.2001 16:42
Ankilizirajoči spondilitis (AS) je kronična revmatična bolezen. Gre za vnetje sklepov med hrbteničnimi vretenci in sklepi med hrbtenico in medenico (sakroiliakalnimi sklepi). Vzroki po navadi niso znani. AS prizadane 0,5-1% prebivalcev. Moški zbolevajo pogosteje kot ženske. Pojavlja se okoli 20-40.leta starosti. Kaže,da je bolezen tudi družinska. Dednostno pogojen histokompatibilnostni antigen (HLA-B27) najdemo veliko pogosteje pri ljudeh s AS, kot pa pri preostalem prebivalstvu. Ponavadi se začne z bolečino in okorelostjo v spodnjem delu hrbta in kolkov. Bolečine so stalne, vendar se v nasprotju z mehanično povzročenimi bolečinami v hrbtu pri gibanju zmanjšajo. Značilna je nočna bolečina, ki bolnika prisili, da vstane in se razgiba, ter jutranja okorelost. Včasih se začne z artritisom velikih sklepov (kolčni, ramenski, kolenski). Manj pogosti simtomi pa so bolečine v prsnem košu ( v sklepih med hrbtenico in rebri), izguba teka, utrujenost in včasih rdeče in utrujene oči zaradi iritisa ( vnetja šarenice). Vnetja okolišnjega tkiva pete lahko povzročajo občutljivost in bolečine. Sčasoma lahko vnetje hrbtenice privede do ankiloze (trajne okorelosti in omejitve gibov) in kifoze (ukrivitve hrbtenice). Gibi so omejeni in prav tako širitev prsnega koša. Diagnozo postavimo na osnovi simptomov, krvnih preiskav in rentgenskih slik. Na začetku bolezni je rentgenski izvid lahko normalen, pozneje pa se pokažejo znaki povečane kostne kostne gostote okoli sakroiliakalnih sklepov. Še pozneje pa se lahko zmanjša prostor med sklepi in kostnimi izrastki.Bolezni ni mogoče ozdraviti, pač pa lahko zmanjšamo simptome z gretjem, masažo in z nadzorovanimi vajami. Najpomembneje je redno izvajanje gibalnih in dihalnih vaj ( vsaj 2x na dan), svetujemo primerno držo, odsvetujemo kajenje in tiste športe, za katere so značilni hitri, sunkoviti gibi in spremembe telesnega položaja. Priporočljivo je plavanje za krepitev hrbtnih mišic. Ležišče naj bo trdo in vzglavje nizko. Za zmanjšanje bolečin in okorelosti predpisujemo protivnetna zdravila (indometacin, naproksen). Vnetje se z leti navadno umirja. Ob primernem zdravljenju imajo številni ljudje le malo deformirano hrbtenico in lahko živijo normalno.
Lep pozdrav!
Andreja Cokan, dr.med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.025s] Ads