Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: visok krvni tlak
avtor: dare datum: 15.02.2002 20:42
Lep pozdrav.

Spoštovani zanima me predvsem previsok krvni tlak katerega sem dobil nenadoma in sicer cca 5 mesecev nazaj.

Najprej sem zbolel za HERNIA DISCI CENTRALIS L V-S I SEQUESTRATA SYNDROMA CAUDAE EQUINAE INCOMPL. in sicer tako, da sem že marca 2001 zaradi napornih treningov borilnih veščin in padcev začutil močne bolečine v hrbtenici nato pa vzdolž cele zdnje strani desne noge. Ker sem človek, ki ne hodi za vsako figo k zdravniku so mi med mojo odsotnostjo spremenili lečečega zdravnika. Ker sem prebiral zdravniško literaturo in se posvetoval z nekaterimi fizioterapevti na področju športa sem zdravniku predlagal slikanje hrbtenice.Ta mi jo je na moje negodovanje po enem mesecu odobril ( le rengen CT pa ne ). Zaradi hudih bolečin sem dobil trikrat inekcije (naklofena ali ketonala) vendar to ni pomagalo. Takrat pa se mi je prvič pojavil visok krvni pritisk saj sem ga imel ob meritvah 180/130 cel dan. Lečeči zdravnik me je dal na EKG, kjer je pokazalo BP, ter tablete CORDIPIN ( ne spomnim se koliko mg). Ker je moja bolezen napredovala sem obiskal zdravilišče, kjer sem dobival elektro inpulze, masaže,
atezovanje , vendar ni bilo nič boljše temveč le slabše, saj sem se zaradi vseh terapij in naporov, ob vožnjah v zdravilišče po vsej verjetnosti še bolj poškodoval živce in dobil bolečine v levo nogo ter mednožje, nato pa nenadoma celo ohromelost ( blažen učinek braz bolečin ) od pasu navzdol, s tem, da sem za silo zadrževal blato in vodo. Pritisk pa se mi ni kaj prida zmanjševal, saj sem ga kljub jemanju tablet CORDIPIN imel še vedno 150 /110. Sledila je nujna operacija in nato rehabilitacija v zdravilišču. Po enomesečnem jemanju CORDIPINA sem dobil reakcije in sicer rdečice nog ter hude otekline nog od kolena navzdol ( cca 3 cm na debelo ). Opozarjal sem svojega lečečega zdravnika na problem visokega pritiska katerega sem si meril večkrat na dan in mu prilagal rezultate kateri niso bili nikoli boljši od 150/90. Zaradi reakcij mi je zdravnik predlagal neko kombinacijo tablet CORDIPINA in ENAP 10 mg na kar nisem pristal, zato jemljem še sedaj dvakrat dnevno ENAP 10mg. Na pregled k specialistu pa me noče dati, ker pravi, da je to normalno, ter, da lahko to zdravijo lečeči zdravniki. Pritisk imam od 150/100 do 140/75 odvisno od dneva. Tablete jemljem redno in kolikor je mogoče točno na uro.

Povem še, da sem star 37 let in visok 186 ter težak 125 kg, po postavi naseden ( s športom sem se aktivno ukvarjal že od mladosti in tekmoval). Krvni izvidi so BP razen zaščitnega horesterola premalo

Zanima me ali je mogoče kot samoplačnik nekako priti do internista, ali je možno, da sem zaradi olezni hrbtenice čustveno obremenil telo in se to odraža na pritisku ali pa sem zaradi nenadne neaktivnosti , mislim telesne , porušil ravnovesje v telesu. Ali je res nujno, da bom jemal zdravila dokler bom pač živ, saj se mi zdi da sem malo premlad za takšno terapijo.

Pa lep pozdrav in hvala za odgovor.

p.s. hrbtenica me še vedno daje imam negativni LASEGUE, desni patelarni in achilov refleks neizziven, hipestezijo in hipalgezijo Si desno in paraanalno desno. Upam da bom še tekal tekmoval pa zagotovo ne.
 
odgovor: visok krvni tlak
avtor: doc. dr. Boštjan Mlakar, dr. med. datum: 21.02.2002 08:16
Spoštovani!
V Sloveniji je v vsakem večjem mestu eden ali več internistov zasebnikov, nekateri imajo tudi spletne strani na internetu. Pojdite na matkurjo in vtipkajte internist ali kardiolog ali zdravnik.
Povišan krvni tlak je nujno potrebno zdraviti, saj sicer dolgoročno ogrozimo srce, pljuča, ledvica, oči...
lp
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.027s] Ads