Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: levkemija
avtor: anonimno datum: 21.02.2002 16:44
Pozdravljeni!
Moj oče je star 64 let in ima starostno levkemijo. Pred kratkim pa ga je začelo boleti na desni strani glave. Ugotovili so mu herpes zoster. Zanima me kako zoster vpliva na starostno levkemijo.
 
odgovor: levkemija
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 12.03.2002 10:03
Pozdravljeni!
Herpes zoster je infekcija živcev, ki oživčujejo nekatere predele kože. Povzroča ga virus varicele-zoster, ki povzroča tudi norice. Med napadom noric večina virusnih organizmov odmre, nekateri pa preživijo in se spet potuhnejo v nekaterih čutilnih živcih ter ostanejo tam mnogo let. Pri nekaterih bolnikih zmanjševanje učinkovitosti imunskega sistema (telesne obrambe proti infekciji) dopusti virusom, da spet pridejo na dan in povzroče pasovca (zoster). Učinkovitost imunskega sistema se s starostjo zmanjšuje. Herpes zoster pogosto sledi stresnemu dogodku. Je pogosta bolezen in v glavnem napada ljudi nad 50. letom starosti, pogostnost pa se veča s starostjo. Pogost je pri ljudeh, katerih imunske sisteme so oslabile bodisi bolezni (levkemija, idr), bodosi zdravljenje z imunosupresivi ali zdravili proti raku. Sprva se kaže čezmerna občutljivost kože, ki bo prizadet, nato se pojavijo izpuščaji, ki čez nekaj dni postanejo krastavi in pogosto za seboj zapustijo jamičaste brazgotinice. Če se začne zdravljenje kmalu po nastanku izpuščaja, bodo protivirusna zdravila ublažila težo aktivnega stadija in precej zmanjšala okvaro živcev. Bolečino pa lahko deloma ublažimo z jemanjem analgetikov.
Lep pozdrav!
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.028s] Ads