Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: SJOGRENOV SINDROM
avtor: SIMON datum: 29.06.2001 12:46
prosim če mi kaj več poveste o tem sindromu in kako ga zdravimo ali lajšamo.


najlepša hvala

simon
 
odgovor: SJOGRENOV SINDROM
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 03.07.2001 15:53
Sjogrenov sindrom je kronična avtoimuna bolezen neznanega vzroka.Menijo, da avtoimunska bolezen zmoti imunski sistem, ki začne uničevati vlažilne žleze. Glavna znaka bolezni sta suhost ust in oči. Motnja lahko prizadene tudi nosno votlino, grlo in nožnico. Pojavi se lahko ob nekaterih avtoimunskih boleznih, na primer pri revmatoidnem artritisu ali sistemskem lupusu eritematodesu. Zboli 0,2 - 2,7% odrasle populacije. Devetkrat pogostejši je pri ženskah. Začetni znaki so občutek suhih ust in oči, bolečine in otekanje sklepov, oteklina obušesnih slinavk, čezmerna utrujenost in zvišana telesna temperatura. Zmanjšano izločanje solz povzroči občutek tujka oz. peska v očeh, preobčutljivost na svetlobo, bolniki imajo tudi pekoči in pordeli očesni veznici. Očesni znaki se poslabšajo ob gledanju televizije, delu z računalnikom in pri branju. Pomanjkanje sline se kaže s suhostjo ust, težavami pri požiranju suhe hrane, bolniki težko dalj časa govorijo, spremeni se jim okus, izrazitejša je zobna gniloba, jezik postane suh in razbrazdan.Pojavlja se tudi suh in dražeč kašelj zaradi prizadetosti žlez v velikih dihalnih poteh. Suhost kože in nožnice je prav tako posledica okrnjenega delovanja žlez z zunanjim izločanjem. Če nastopa Sjogrenov sindrom samostjojno (da ni pridružen drugi avtoimuni bolezni), je potek bolezni počasen. Popolna klinična slika se razvije v 8-10 letih. Bolezen diagnosticiramo z laboratorijskimi preiskavami, z določitvijo avtoprotiteles in določenimi testi ( Schirmerjev test, Rose -Bengalov test). Dokončno diagnozo potrdi revmatolog, ki opravi se biopsijo žlez slinavk, scintigrafijo slinavk, nestimuliran pretok sline in sialografijo.
Obstajajo merila kot pomoč za diagnozo tega sindroma. Prisotnost 4-6 meril zadoatuje za diagnozo.
Oko
Pritrdilen odgovor na vsaj eno od trditev:
-več kot 3 mesece vsak dan stalen občutek suhih oči
-ponavljajoč občutek mivke ali peska v očeh
-uporaba umetnih solz več kot trikrat na dan
Usta
-več kot 3 mesece vsak dan občutek suhih ust
-v odrasli dobi ponavljajoče se ali stalno otekle žleze slinavke
-pogosto pitje tekočine, kot pomoč pri požiranju suhe hrane

Za zdravljenje nimamo na voljo specifičnih zdravil. Težave z očmi blažimo z umetnimi solzami, ki si jih bolnik večkrat na dan vkapava v obe očesi. Za spodbujanje izločanja sline naj večkrat na dan po požirkih pije razredčen limonin sok brez sladkorja, liže bonbone ali žveči žvečilni gumi. Na trgu so tudi pripravki umetne sline (pred obroki, pred spanjem). Nujno je redno umivanje zob, ker so bolniki bolj nagnjeni k zobni gnilobi.
Potrebno je poudariti, da je bolezen bolj neprijetna kot nevarna.Potrebni pa so občasni kontrolni pregledi pri specialistu!

Lep pozdrav!
Andreja Cokan, dr.med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.018s] Ads