Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: umivanje zob
avtor: anonimno datum: 01.03.2002 08:56
Dober dan.
Moja tri leta stara hči ne pusti, da ji umivamo zobe. Vsak večer pred spanjem imamo strašne orbe, da ji vsaj za silo umijemo zobe. Kljub temu, da ji z možem dajeva zgled vsaj 3x na dan in tudi njej ponudiva zobno ščetko, je vse brez uspeha. Z umivanjem zob smo začeli, ko ji je zrastel prvi zobek (pri 12tih mesecih). Takrat sem uporabljala paličice za ušesa. Pri letu in pol je imela v ustih 8 zob. Takrat smo začeli uporabljati zobno ščetko. V lekarni so mi ponudili ščetko za dojenčke in pasto za otroke. Ker je bila pasta hčeri všeč je bilo umivanje brez problema. Z izraščanjem zob pa so se stopnjevale tudi težave z umivanjem. Vedno bolj je hotela umivati zobe sama. To pa izgleda tako, da podrgne le prednje zobe in posesa pasto s ščetke, potem pa ščetko le še grizlja. Če ji hočem umiti zobe, stiska usta, obrača glavo in neutrudno maha z rokami in nogami. Jutranje in opoldansko čiščenje zob smo tako opustili in ga nadomestili le z izplakovanjem ust in zvečilnim gumijem brez sladkorja. Omejujemo tudi sladkarije. Bili smo že pri zobozdravniku. Zobe ima popolnoma zdrave. Sedaj ima vse mlečne zobe. Zobozdravnik je svetoval, naj sama izbere zobno ščetko in da naj se dogovorimo, da ji najprej mi umijemo zobe, nato pa z opravilom dokonča sama. Izbrala je novo zobno ščetko. Nekaj dni po tistem je bilo umivanje njenih zob res manj zahtevno, zdaj pa je zopet vse po starem. S tem v zvezi vas prosim za nasvet, kako naj bi pristopili k umivanju zob oziroma ali so možne alternative glede umivanja zob?

Hvala in lep pozdrav
Neja
 
odgovor: umivanje zob
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 07.03.2002 19:50
Spoštovana!
Želim pohvaliti vajno skrb za zdrave zobe vajinega otroka. Kod starša ga najbolj poznate in sem prepričan, da boste našli pravi način. Moj nasvet je - bodite potrpežljivi, ne silite otroka. Naj bo umivanje zob otroku zanimivo, naj bo igra. Povežite umivanje zob z nečim kar ima vajna hči rada (glasba, pravljica, igrača, otroška kozmetika, urejevanje pričeske). Naj še ona svojemu medvedku umije zobe. Ne pozabite na nagrado, kadar posebej lepo umije zobe.
Lep pozdrav vaši mladi družini, mar.Nenad Mehle,dr.stom.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.02s] Ads