Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: artritis in SLE
avtor: anonimno datum: 02.07.2001 19:46
Prosim za opis zdravljenja (ozdravitve) pred kratkim ugotovljenega artritisa in za njegovo možno povazavo z več let prisotnim kroničnim tiroiditisom. V diagnozi je naveden tudi sum na SLE. Kako pogosta je ta bolezen, znaki ob obolelosti, zdravila in možnosti ozdravitve. Hvala in lep pozdrav.
 
odgovor: artritis in SLE
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 03.07.2001 17:11
Tireoiditis ali vnetje ščitnice lahko povzročijo številni različni dejavniki in pojavlja se v več oblikah.O tem bi potrebovala več podatkov. Glede sistemskega lupusa eritematodesa pa tole. SLE je kronična bolezen, ki povzroča vnetje veziva (snovi, ki obdaja telesne strukture in jih povezuje). Pogostejša oblika, diskoidni lupus eritematodes (DLE) prizadene izpostavljene dele kože. Hujša oblika, SLE pa prizadene več sistemov v telesu (tudi kožo), tudi sklepe in ledvice. Vzrok za nastanek bolezni je nejasen. Telesni imunski sistem iz neznanih vzrokov napada svoje vezivno tkivo, kot bi bilo tuje in povzroči vnetje. Zdi se, da je bolezen včasih dedna in da na njen nastanek vplivajo tudi hormonski dejavniki. Včasih ugotovimo, kaj sproži imunski odziv ( na primer virusna okužba ali sončna svetloba). Tudi nekatera zdravila povzročijo posamezna znamenja SLE, zlasti priletnih ljudeh; taka zdravila so: hidralazin, prokainamid, izoniazid... Desetkrat pogosteje se pojavlja pri ženskah, zlasti v rodnem obdobju ( med 15- 49. letom). Simptomi obeh različic lupusa se občasno umirjajo in ponavljajo v različnih stopnjah. Pri DLE se pojavi izpuščaj
kot eno ali več rožnatih, prstanastih zadebeljenih predelov na koži, ki se pozneje zabrazgotinijo. Pojavijo se na obrazu, za ušesi ina lasišču; s prizadetih predelov včasih lasje trajno izpadejo. SLE povzroča različna znamenja; navadno nastane rdeč, otekel izpuščaj skoraj v obliki metulja na licih ali nosu; brazgotini ali ne. Večina prizadetih se počuti bolne, so utrujeni, imajo povečano temperaturo,izgubijo apatit, jim je slabo, pojavijo se bolečine v sklepih in hujšajo. Včasih so slabokrvni, imajo nevrološke in psihiatrične težave, ledvično odpoved, plevritis (vnetje poprsnice), artritis in perikarditis (vnetje osrčnika). Največkrat so simetrično boleči in/ali otekli mali sklepi rok, zapestja in kolena. Artritis ni deformirajoč. Za odkrivanje bolezni opravimo krvne preiskave in včasih kožno biopsijo (odstranimo košček tkiva za mikrobiološko preiskavo); iščemo specifična protitelesa, ki so nastala proti svojemu lastnemu tkivu. Bolnike opozorimo na škodljivost izpostavljanju soncu, bolnice pa še na nevarnost uživanja z estrogeni bogatih sredstev proti zanositvi. Ženske v rodnem obdobju se morajo o morebitni zanositvi posvetovati s specialistom. Pri hujši okvari ledvic nosečnost ni priporočljiva. Z zdravljenjem poskušamo umiriti vnetje in blažiti simptome, zdravila ni. Nesteroidna zdravila predpisujemo, da bi ublažili bolečine v sklepih, antimalarike proti kožnemu izpuščaju in kortikosteroide proti vročini, plevritisu in nevrološkim bolezenskim znamenjem. Citotoksične imunosupresive dajemo bolnikom z ledvično okvaro ali hudimi nevrološkimi simptomi. V zadnjih dvajstetih letih se je prognoza za bolnike s SLE zelo izboljšala. Izboljšanje je predpisati zgodnejši diagnozi, zlasti v blagih primerih, in učinkovitejšemu zdravljenju težav z ledvicami. Bolniki, ki jim je simptome izzvalo zdravilo, navadno popolnoma ozdravijo,, ko ga prenehajo jemati.
Lep pozdrav!
Andreja Cokan, dr.med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.036s] Ads