Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: pomanjkanje železa
avtor: anonimno datum: 10.03.2002 18:04
Že tri leta se zdravim zaradi anemije. Najnižja raven železa je znašala 1,5. V zadnjem letu se tudi po trimesečnem jemanju tablet raven železa v krvi ne poveča. Kaj je lahko vzrok za to, da se železo ne absorbira? Pregled notranjih organov ni pokazal posebnosti.

Lep pozdrav in hvala za odgovor, Renata (40 let).
 
odgovor: pomanjkanje železa
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 12.03.2002 10:20
Pozdravljeni!

Najpogostejši vzrok sideropenične anemije (slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa) pri ženskah v rodni dobi so menstrualne krvavitve. Zaradi izgube menstrualne krvi so količine vskladiščenega železa pri ženskah pogosto nizke ali jih ni, zato postanejo hitreje slabokrvne, kadar so izgube železa večje od njegovega dovajanja. Nosečnost zaustavi izgubo železa pri menstruaciji, vendar se izguba poveča zaradi večjega odvzemanja železa iz zalog (rabi ga tudi plod). Če imate močne menstruacije,se posvetujte z vašim ginekologom. Bolezen prebavil so izključili. Predvidevam, da niste bili na prebavilih kdaj operirani in da nimate bolezni sečil. Naslednji možen vzrok slabokrvnosti je tudi hrana s premalo železa (shujševalne diete!).
Zdravljenje z železom moramo nadaljevati, ko dosežemo normalno vrednost hemoglobina z manjšo dnevno količino železa še 3-6 mesecev. S tem napolnimo izpraznjene zaloge železa v telesu.
Lep pozdrav!
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.029s] Ads