Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Splošna in družinska medicina
vprašanje: boleče koleno
avtor: petra datum: 14.03.2002 08:59
V zadnjem mesecu sem podvojila število treningov (gorski tek), tako, da tečem po uro do dve tudi do 4krat na teden. Domnevam, da so se ravno zaradi intenzivnosti začele pojavljati bolečine v kolenu (s škripanjem). Osebni zdravnik pravi, da gre za degenerativne spremembe na hrustancu in mi je svetoval masažo z ledom in mazanje z Naklofen gelom, ter mirovanje, tako da trenutno samo kolesarim po pol ure na dan in delam vaje za okrepitev mišic. Otekline ni, vendar pa kljub počitku bolečina ne izgine. Prosim vas, da mi dodatno svetujete kako naj čimprej saniram koleno, oz. ali je primerna kakšna opornica ali posebna prehrana ter kako naj preprečim ponavljanje te poškodbe.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Petra
 
odgovor: boleče koleno
avtor: Franci Beigot, dr. med. datum: 17.03.2002 20:38
Spoštovana Petra,
na razpolago imam premalo podatkov; predvsem pogrešam informacije, ki jih lahko dobimo le potem samega kliničnega pregleda kolena. Bržkone gre za »tekaško koleno«, z bolečinami in včasih otekanjem neposredno pod pogačico. Najprej je bolečina prisotna le pri teku, kasneje bolečino povzroča tudi drugo gibanje. Najpogostejši ozdravljivi vzrok je pretirano zvračanje stopala navznoter med hojo in tekom. Ob tem se pogačica drgne ob rob stegnenice.
Dokler so prisotne bolečine, ne smemo teči. Za vzdrževanje telesne kondicije, kot to že pravilno delate, opravljajte druge vaje – kolesarjenje (a samo, če ob tem ni bolečin), plavanje, veslanje,…Posebna prehrana ni potrebna. Včasih pomagajo vložki za podporo stopalnega loka za športno obutev.
Lep pozdrav in hitro vrnitev na tekaške poti vam želim !
Franc Beigot, dr. med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.012s] Ads