Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Splošna in družinska medicina
vprašanje: potenje
avtor: anonimno datum: 19.03.2002 20:51
Dober večer! Sem dijakinja tretjega letnika gimnazije, stara sem 17 let. Zanima me zakaj, se tako zelo potim?
Potim se, če mi je vroče, če me zebe, če sem lačna,... skratka vedno (nisem bolna). Ali se da dobiti kakšno zdravilo, ki bi to potenje zmanjšala ali celo preprečila?Moti me predvsem potenje pod pazduhami, saj ne morem imeti nobenega puloverja, ki se prilega telesu oblečenega več kot pol ure, ne da bi se že kazal velik moker krog pod pazduho!!! Ali mi lahko prosim pomagate?
 
odgovor: potenje
avtor: Franci Beigot, dr. med. datum: 20.03.2002 19:44
Spoštovana obiskovalka,
poskušal vam bom natrositi nekaj nasvetov, čeprav nisem prepričan, da vam bom v veliko pomoč. Pretirano potenje je lahko nadloga povsem zdravih ljudi. Le redke hormonske motnje spremlja pretirano potenje (povečano delovanje ščitnice - na primer). Za premočno potenje so sicer na razpolago sistemska zdravila, v obliki tabletk, ki pa se v praksi praktično ne uporabljajo, ker imajo preveč stranskih učinkov: suha usta, dvojni vid, težave z mokrenjem in podobno. Bolj pripravni so pripravki za lokalno zdravljenje. Eden takih je 20-25% raztopina aluminijevega klorida v alkoholu, ki se zvečer nanese na mesta z močnim potenjem (pod pazduho,…) in pokrije s tankim polietilenskim filmom. Zjutraj se odstrani. Dve taki aplikaciji običajno zaščitita predel za en teden. Koristna zna biti tudi tekočina glutaraldehida ali formaldehida – v kolikor ne dražita kožo. Na razpolago je tudi metoda z vnašanjem zdravila z metodo ionotforeze (preko električnih tokov). Kot zadnja možnost, ob res neznosnih težavah, obstaja kirurška metoda – odstranitev predela z najbolj koncentriranimi znojnimi žlezami.
Na, pa sva tam – kje začeti! Začnite pri najenostavnejši metodi.
P.S.:Največji delež pretiranega potenja, predvsem dlani, gre na račun psihične napetosti.
Lep pozdrav !
Franc Beigot, dr. med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.012s] Ads