Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Splošna in družinska medicina
vprašanje: PARKINSONOVA BOLEZEN
avtor: anonimno datum: 19.03.2002 21:42
LEPO PROSIM, ČE MI LAHKO NAPIŠETE NEKAJ BESED NA TO TEMO. BABICA IMA BOLEZENSKE ZNAKE (TRESENJE, SLABA ORIENTACIJA, POZABLJIVOST). NJEN SPLOŠNI ZDRAVNIK MI JE PREDPISAL AKINETON. PO SLABEM TEDNU ZDRAVLJENJA SO SE POKAZALI NASLEDNJI ZNAKI: NEZBRANOST, POZABLJIVOST, ZMEDENOST, VRTOGLAVICA, VEČKRAT NA DAN JE PADLA, NI BILA ZMOŽNA KOMUNICIRANJA. ZATO SEM TAKOJ PRENEHALA Z DAJANJEM TABLET. STANJE SE JE POTEM IZBOLJŠALO. POZANIMALA SEM SE ZA OSTALA ZDRAVILA, KI ZDRAVIJO TO BOLEZEN (MADOPAR, NAKOM, BROMERGON, COMTAN). ALI MI LAHKO SPLOŠNI ZDRAVNIK PREDPIŠE DRUGE TABLETE? ALI BODO IMELE PODOBEN UČINEK KOT AKINETON? OSTALA ZDRAVILA, KI JIH BABICA JEMLJE SO: SALOFALK, STUGERON, LESCOL. KRVNA SLIKA PRI ZDRAVNIKU JE BILA V REDU, SLADKOR TUDI, HOLESTEROLA JE IMELA 11. LEPO PROSIM, ČE POMAGATE ZASKRBLJENI VNUKINJI. HVALA
 
odgovor: PARKINSONOVA BOLEZEN
avtor: Franci Beigot, dr. med. datum: 20.03.2002 19:48
Spoštovana obiskovalka,
žal je tako, da je diagnoza Parkinsonove bolezni še vedno klinična. To pomeni, da ni nekega testa, laboratorijskega izvida, ki bi nam povedal, da gre za to bolezen. Diagnozo bolezni postavimo le po natančnem izprašanju pacienta in po natančnem pregledu. Tako je za tresenje pri Parkinsonovi bolezni, na primer, značilno, da je najbolj izrazit med mirovanjem, med dejavnostjo pa se zmanjša. Tudi med spanjem vedno preneha. Pridružena je še odsotnost ali upočasnjenost gibov in drugi znaki. Zelo podobne znake najdemo lahko pri drugih bolezni: drobna, drsajoča hoja, pozabljivost in vrtoglavost pri arteriosklerotičnih bolnikih. Celo nekatera zdravila lahko povzročajo podobne motnje (tudi Stugeron).
Res je, da prav zdravilo Akineton nekateri starejši težje prenašajo. Iz povedanega boste razbrali, da vam kaj več, kot ponovni obisk pri zdravniku, ne morem svetovati. Skrbijo me zelo visoke vrednosti holesterola. Morda je posredi prav močno napredovala arteriosklerotična okvara žil z motnjo obtoka.
Lep pozdrav vam in babici!
Franc Beigot, dr. med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.012s] Ads