Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: srcni vzpodbujevalnik & grabajoce
avtor: Bojan datum: 24.03.2002 14:48
Pri 75-letnem aktivnem hipotoniku, teža 65 kg, (povpr. RR 110/60 mmHg pri mirovanju), povpr. pulz 70/min , so zaradi popolnega desno kračnega bloka vstavili v predel desne rame srčni vzpodbujevalnik s elektrodami v desni atrij in desni ventrikel (double chamber), s povpr. frek. 80. Po preteku 5 dni po operaciji so se mu pojavile bolečine na desni strani v višini Costa V.in VI.v obliki grabenja, ki se >pretakajo> iz desne v levo v predel srca. Po udih ima občutek >praskanja/glodanja po žilahTromboflebitis?).
Kako je s krvnim tlakom po vsaditvi srčnega vzpodbujevalnika? Zakaj se je iz prvotno 130/60 znižala na 100/55? (Insuficenca?) Ali so še kaki substituti namesto Sortisa in Sinvacor-ja, ki ne bi povzročali želodčnih težav? Pred vstavitvijo vzpodbujevalnika je bolnik imel pogoste krče v levi nogi (otekli), sedaj jih takorekoč ni. Izboljšalo pa se je tudi kvaliteta spanja.

 
odgovor: srcni vzpodbujevalnik & grabajoce
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 02.04.2002 10:51
Spoštovani!
Verjetno so vam srčni spodbujevalnik vstavili še zaradi katere druge motnje srčnega ritma in ne samo zaradi popolnega desnokračnega bloka, ki sam zase ne postavlja indikacije za implantacijo spodbujevalnika in ki se lahko pojavlja tudi pri zdravih osebah.
Po vstavi spodbujevalca se mora bolnik navaditi na stalni tujek v svojem telesu, ki ga bo nosil celo življenje. Takoj po operaciji svetujemo počitek, dokler rana ne zaceli, torej odsvetujemo pretirano fizično aktivnost. Bolniku bo ustrezalo tudi spanje na drugi strani. Takoj po posegu se redko lahko pojavi vnetje operativne rane, ki se kaže z rdečino,toploto, bolečino in gnojno sekrecijo. Možen pa je tudi tromboflebitis. Takrat boste opazili oteklino na mestu ali oteklo roko, polne vene, bolečino. Če ste opazili take spremembe, je vsekakor na mestu pregled pri zdravniku. Srčni spodbujevalnik pomembno vpliva na hemodinamiko in s tem tudi na krvni tlak. Poveča se namreč srčna frekvenca, srce lahko iztisne več krvi naenkrat,... Možno pa je, da vam nižajo krvni tlak zdravila, ki jih prejemate. Vaš krvni tlak je res nizji. Težave, ki nastanejo zaradi nižjega tlaka so lahko: vrtoglavice, slabo počutje, slaba koncentracija. Če so te težave prisotne, prosite zdravnika da vam prilagodi dozo zdravil. Vsekakor glede na samo nizek krvni tlak še ne moremo govoriti o insuficienci. Za dokaz le-te je potreben pregled in ultrazvok srca.
Namesto Sortisa in Sinvacorja še obstajajo druga zdravila, ki pa žal tudi lahko povzročajo trebušne težave. Pri teh zdravilih je potrebno še posebej redno spremljati jetrne teste. In seveda je potrebno izključiti morebitne druge razloge za bolečine v trebuhu (razjeda?).
Lep pozdrav!
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.025s] Ads