Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: sinusitis
avtor: anonimno datum: 04.07.2001 14:52
Kaj povzroča infekcijo sinusov, kolilo časa traja s čim se zdravi
 
odgovor: sinusitis
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 06.07.2001 14:15
Pozdravljeni!
Sinuzitis je vnetje sluznice v z zrakom napolnjenih prostorih ob obnosnih kosteh. Infekcija se ponavadi širi iz nosu vzdolž ozkih prehodov, po katerih odteka sluz iz sinusov v nos. Največkrat so posledica bakterijske infekcije, ki se pojavi kot zaplet virusne (npr.navadnega prehlada). Redkeje so posledica širjenja infekcije iz abscesa na zgornjih zobeh, vdora okužene vode pri skoku v vodo z nogami naprej in brez zaščite nosu ali posledica hude poškodbe obraza.
Je izredno pogost; mnogo ljudi zboli za njim ob vsakem prehladu. Ponovitve sinusitisa so po vsakem prehladu verjetnejše, brž ko se pojavi nagnjenost k njemu.
Sinusitis v prizadetem področju navadno povzroča občutek napetosti ali polnosti, včasih tudi kljuvajoče bolečine. Povzroči lahko vročino, zamašen nos in začasno izgubo voha. Pogost zaplet je gnojenje vnetih sinusov, ki povzroča bolečine in izcedek iz nosu. Med redke zaplete pa sodijo: meningitis, celulitis očnice in osteomielitis.
Rentgensko slikanje pokaže mesto in obseg bolezni. Kultura izpirka iz maksilarnega sinusa pa omogoči določitev bakterijskih povzročiteljev.
Zdravimo z antibiotiki, ki zatrejo infekcijo. Dekongestivi so sredstva proti otekanju sluznice. So v obliki kapljic ali razpršila in olajšajo praznjenje sinusov, ker blažijo vnetje sluznic. Inhalacije pare navlažijo izločke in jih pomagajo odstranjevati. Če sinusitis kljub zdravjenju ne mine, je potrebno kirurško zdravljenje (drenaža) sinusov.

Lep pozdrav!
Andreja Cokan, dr.med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.013s] Ads