Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: CREST sindrom
avtor: Tina datum: 04.04.2002 11:20
Prosim Vas za razlago diagnoze CREST sindroma in navedbo preventivnih ukrepov za preprečitev poslabšanja zdravstvenega stanja.
Hvala in lep pozdrav Tina
 
odgovor: CREST sindrom
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 04.04.2002 22:34
Spoštovani!

CREST sindrom je omejena kožna oblika sistemske skleroze, ki je redka bolezen neznanega izvora. Je avtoimuna bolezen, pri kateri imunski sistem napada lastna tkiva. Pri ženskah je 3-4x pogostejša, pojavi se med 30-50. letom.
Sindrom CREST je kratica, kjer
C pomeni kalcinozo,
R Raynauldov fenomen (tu se drobne arterije, ki prehranjujejo prste nenadoma skrčijo na mrazu, kar prekine obtok krvi in prsti pobledijo),
E, da je prizadet požiralnik (Esofagus),
S sklerodaktilija (otrdelost prstov) in
T teleangiektazije (razširjene žilice pod površino kože).

Kot prvo so potrebne redne kontrole pri revmatologu in zdravljenje.
Izogibajte se mrazu, potrebno je primerno oblačenje (tople rokavice in nogavice). Redno si merite krvni tlak in če je povišan, ga je potrebno zdraviti. Sklepne bolečine lahko blažite z zdravili proti bolečinam. Pri težavah s požiralnikom, pa vam lahko zdravnik predpiše Rupurut in Ranital (antacide in blokatorje H2). Vsekakor redno izvajajte vse vaje, ki so vam jih pokazale fizioterapevtke. Pri obsežnih kožnih in podkožnih kalcinacijah pride v poštev tudi kirurška odstranitev. Potrebni so redni samopregledi dojk pri tej bolezni!

Lep pozdrav!
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.023s] Ads