Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: ortodont?
avtor: Irena datum: 04.04.2002 14:51
Spoštovani!
Moj sin si je pri 11. letih izbil desno prednjo enico,(priletel na volan avtomobilčka v lunaparku), ki so mu jo uspešno vsadili nazaj; sledilo je kakšnih 13 obiskov na stomatološki kliniki, kjer so mu po odstranitvi odmrlega živca zdravili zob(nekaj s kalcijem). Še pred to poškodbo sva bila naročena pri ortodontu, ker sta bila prednja dva sekalca zaradi sesanja palca malo obrnjena navzven. Sedaj pa je nazaj vsajeni zob še bolj obrnjen in nekaj daljši, tako, da sina, ki ima 14,5 let to zelo moti. Ortodonta sva obiskala dvakrat in pravi, da bi za izravnavo moral nositi fiksni aparat vsaj dve leti in to spodaj in zgoraj in da se mora sin sam odločiti, ker tu ne gre za funkcionalni ampak zgolj za estetski problem ( ki naj ga v kratkem zdravstvenio zavarovanje naj ne bi več krilo??). Midva pa se najbolj bojiva, da nazaj vsajeni, mrtvi zob ne bi zaradi nošenja aparata izpadel. Kakšna je verjetnost za to, ortodont pravi da ne velika, kaj pa zaradi povečane možnosti vnetja pri nošenju aparata?
Za kakršnokoli pomoč pri razjasnitvi te dileme se vam zahvaljujem,lp
Irena
 
odgovor: ortodont?
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 06.04.2002 16:53
Spoštovana!
Brez pregleda in analize RTG posnetka Vam žal ne morem podati zanesljiv odgovor. Glede na to, da je odstranjena zobna pulpa ("živec") predvidevam, da je zob spremenil barvo. Upoštevajoč dejstvo, da sta za Vašega sina položaj in dolžina zoba (verjetno tudi barva) zelo moteča, predlagam, da se pogovorite z njegovim osebnim zobozdravnikom o možnosti, da se zob preobleče s porcelansko prevleko (predhodno bo potrebno izdelati zatiček z nadzidkom). Na ta način bi se lahko hitro in zadovoljivo korigirala položaj in barva zoba, brez premikanja zob in dolgotrajnega nošenja ortodontskega aparata. Pod pogojem, da je zob dobro pripravljen in prevleka kvalitetno izdelana, takšna rešitev ne more vplivati na pojav vnetja okoli zoba ali njegovo majavost.
Lep pozdrav, mag. Nenad Mehle,dr.stom.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.041s] Ads