Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: šum v srcu
avtor: Timi datum: 04.04.2002 18:57
Lepo pozdravljeni !

Imam eno vprasanje. Tiče se pa moje punce, ki je stara 15 let.
Ima šum na srcu in kadi 5 ali 6 cigaret na dan. Pogosto se prijema za oprsje v predelu srca in lahko opazim, da ima hude bolečine

Prosim povejte mi, če jo bodo cigarete še poslabšale, ali bo to vplivalo na njeno življenjsko dobo in če ji lahko kako pomagam ali vspodbujam.

Najlepša hvala !

Pozdrav,Timi


 
odgovor: šum v srcu
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 04.04.2002 22:34
Timi!

Zelo sem vesela za tvojo punco, da te ima ob sebi. Res lepo. Cigarete so škodljive. To dokazujejo številne raziskave in zdravniki vsak dan srečujemo težke bolnike, ki preklinjajo dan, ko so pokadili prvo cigareto. Žal se veliko mladih podaja na pot odvisnosti od cigaret, nič hudega sluteč, ker so mladi in ker je do smrti še daleč. Tudi tvoje dekle je začelo s kajenjem zelo mlada. Škodljivost cigaret z leti kajenja narašča in pušča posledice. Težje jo odnesejo tisti, ki dolgo in precej kadijo. Tudi ljudje okoli kadilcev so v nevarnosti, da razvijejo pljučno obolenje ali celo raka na pljučih. Spomnim se bolnice, ki je umirala za rakom na pljučih, ker je bil njen mož strastni kadilec. Najbolje se je ne navaditi. In kako prepričaš nekoga, da preneha s kajenjem? Težko. Zelo težko. Včasih se mi zazdi, da celo uživajo v pozornosti, ki jim jo poklanjaš s tem, ko jim težiš naj prenehajo. In smejijo se in zamahnejo z rokami, češ, saj od nečesa pa moram umreti. Ponavadi se odločijo za prenehanje, ko je škoda že nepopravljiva. In takrat so prav ti strastni bivši kadici največji nasprotniki cigaret. Prav goreče so proti njim. Priznati je treba, to je zasvojenost in rešiti se nečesa, kar ti postane z dnevi rutina, ni lahko.
Kaj lahko svetuješ punci? Pri ženskah je moja priljubljena fora to, da jim bodo cigarete postarale kožo, ki bo postala rjava, zgubana. Da ne dišijo lepo. Da imajo obarvane zobe. To dostikrat uspe. Veliko žensk kadi zato, da so suhe. Larifari! To je neumen izgovor. Cigarete te ne hujšajo! Shujšaš potem, ko umiraš zaradi raka na pljučih! Dekletu lahko pomagaš z žvečilko, Nikolete mislim, da so. Dobijo se tudi nikotinski obliži. Verjetno pa je tvoja punca s tem šele pričela in še ni tak odvisnik, da bi to pri odvajanju tudi že potrebovala. Potrebno ji je speljati misli od cigaret s tem, da se kako drugače zaposli. Začne risat na primer. Vsekakor je današnji dan dober odvajalec od cigaret cena za en zavojček. To me veseli. Še bolj bi jih morali podražiti. Kar pri srcu me stisne, ko vidim kako revno družino, ki nima za kruh, ima pa za cigarete.
Misel na to, da se bo odvadila od cigaret, mora sprejeti sama. In šele takrat, ko bo pri sebi to razčistila, bo res prenehala.
Mogoče pa se prijavi v akcijo Prenehal sem s kajenjem. Mislim, da sem o tem brala v reviji Zdravje. Zakaj pa ne?

Pred kratkim sem prebrala knjigo Obkoljena zver, kjer novinar Vreg opisuje svojo borbo s pljučnim rakom. Grozljiva knjiga. Če jo bo tvoja punca prebrala, bo zanesljivo prenehala s kajenjem. Ta knjiga se ti vtisne v spomin. Zelo priporočam!
Vsi, ki smo kdaj izgubili svojega bližnjega zaradi cigaret, se še toliko bolj borimo proti cigaretom.
Vsekakor Timi ne obupaj, če ti je ne bo uspelo prepričati takoj. Splača se vztrajati. In tebi bo ostalo še nekaj več. Nekomu si morda rešil življenje. Ravno to je v medicini najlepše. Več dobrega narediš, več dobrega ti je povrnjeno.

Me prav zanima, če vama bo uspelo.
In če bo, se mi prosim spet oglasi, da ti čestitam!
Lep pozdrav!
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.014s] Ads