Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: tumor
avtor: ANA datum: 08.07.2001 20:47
Kakšne aparature se uporabljajo za odkrivanje možganskih tumorjev, bolezni.
Kje se te preglede opravlja, ter kakšni so simptomi.
HVALA..
 
odgovor: tumor
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 09.07.2001 21:15
Pozdravljeni!

Verjetno vas zanimajo simptomi pri možganskih tumorjih in ne pri vseh bolezni možganov nasploh?
Možganski tumorji povzročajo raznolike simptome. Čeprav niso vsi možganski tumorji maligni, pa so zaradi razraščanja v lobanji in pritiska na možgane, nevarni vsi. Najpogosteje se pojavijo okoli 50. leta. Posledica pritiska na možgane in živčnih prog v okolici tumorja pa so lahko oslabelosti mišic, izguba vida ali druge senzorične motnje, težave pri govorjenju in epileptični napadi. Ko tumor napreduje, se pojavijo znaki povečanega pritiska znotraj lobanje, kar se kaže z glavoboli, bruhanjem, motnjami vida, z zmanjševanjem duševnih sposobnosti.
Za odkrivanje mesta tumorja in za to, da ugotovimo, do kakšne mere se je razrasel, uporabljamo več različnih tehnik. Najpomembnejša je računalniška tomografija (CT), magnetnorezonančno slikanje (MRI), posebni rentgenski posnetki in angiografija. Te preglede naroči vaš nevrolog, opravijo pa jih na rentgenoloških inštitutih v bolnišnicah.
Lep pozdrav!
Andreja Cokan, dr.med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.027s] Ads