Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: Bolezen dlesni
avtor: anonimno datum: 23.04.2002 11:00
Spoštovani!

Na Vas se obračam v imenu mojega moža. Nekaj mesecev nazaj se mu je začela majati gornja dvojka, ki je bila sicer zdrava ( brez karijesa ). Šel je k zobozdravnici, ki mu je povedala, da ima bolne dlesni. Do sedaj mu je izruvala že kar nekaj zob. Ti drugi zobje so bili nagniti, saj mož nikoli ni hodil k zobozdravniku. Sedaj pravi, da je počistila, kar je bilo potrebno in ga poslala k specialistu, ki zdravi bolne dlesni. Zadnjič je bil pri tem specialistu na prvem pregledu in je zelo nezadovoljen, ker si nihče ne vzame dovolj časa, da bi mu razložil, kaj je točno narobe, kako se zdravi. Ne veva, ali je res, da se paradontoze ne da pozdraviti, ampak se stanje samo omili. Ali je res, da je posledica paradontoze izguba zdravih zob? Za koliko časa kirurško zdravljenje prestavi opcijo izgube vseh zob? Ali se izgubi zob da izogniti? Kako? Kaj to sploh je, paradontoza? Ali to obolenje lahko privede tudi do raka? Ali je potrebno to bolezen zdraviti tudi v primeru, ko bolnik izgubi že vse zobe? Specialist mu je na pregledu dejal, da dlesni niti niso tako obolele, kot to izgleda na rentgenski sliki, ima pa vsak zob že žepek. Kaj to pomeni? Govoril je o večih varijantah zdravljenja. Kakšne so te možnosti? Glede na to, da ni slovenske spletne strani, ki bi govorila o tej temi, se obračam na Vas. Upam, da v tej poplavi kajev in zakajev ne boste izgubili volje do odgovora!

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor in Vam želim lep dan.
 
odgovor: Bolezen dlesni
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 28.04.2002 17:12
Spoštovana!
Parodotoza je bolezen obzobnega tkiva - parodonta (sem sodi dlesen, kost v kateri se zob nahaja, zobna korenina in vezivo med korenino in kostjo). Običajno se začne z gingivitisom (vnetje dlesni), za katerim zboli 80% ljudi.
Vzroki za vnetje parodonta so: bakterije(zobne obloge!), zobni kamen, slabo izdelane zalivke, prevleke, mostički, proteze, preobremenitev zob, neprimerna smer obremenitve zob, nepravilna prehrana (pomanjkanje beljakovin in vitaminov A,B,C), sladkorna bolezen, hormonske motnje (v nosečnosti in puberteti), dedna nagnjenost, alergije...
Razvoju bolezni pripomorejo: kajenje, uživanje alkoholnih pijač,stres,debelost,nepravilno (horizontalno) ščetkanje zob. Če vnetje napreduje, nastanejo žepi med korenino zoba in kostjo v kateri se korenina nahaja. Za nadaljevanje bolezni je značilno premikanje zob, njihovo majanje, nastajanje vrzeli med zobmi, navidezno podaljšanje zob. Končna posledica je njihova izguba. Bolezen preprečimo ali omilimo z redno, pravilno in natančno zobno higieno (krožna metoda krtačenja zob, uporaba zobne ščetke katero zamenjamo po treh mesecih, uporaba zobne nitke, zobne prhe), z rednim odstranjevanjem zobnega kamna. Potrebno je redno hoditi na kontrolne preglede k stomatologu (na 6 mesecev), zamenjati neadekvatne protetične nadomestke in zalivke.
Kiruško zdravljenje upočasni ali celo ustavi napredovanje bolezni in lahko za več let prepreči izgubo zob. Potrebno je upoštevati zgoraj navedene napotke o higieni, navodila parodontologa in redno hoditi na kontrole. Parodontoza ni osnova za razvoj rakastega oboljenja. O pognozi in uspehu terapije pri Vašem soprogu ne morem soditi brez pregleda, določenih meritev in analize RTG posnetka (ortopana). Menim, da je soprog v dobrih rokah in svetujem, da zaupa parodontologu.
Lep pozdrav, mag. Nenad Mehle, dr.stom.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.018s] Ads