Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: Grlo
avtor: anonimno datum: 13.07.2001 07:48
L.P.
Prosim za nasvet!
V mlajših letih sem imel pogoste angine,zato se je ležeči zdravnik odločil za operacijo mandeljnov-odstranitev le teh.
Po nekaj letih pa se mi je v zimskem času na mestu ,kjer so bili mandeljni pogosto vnelo grlo.To se je vsako leto ponavljalo,tako da sem v zimskem času lahko pil le vročo vodo ali čaje,mrzlega pa nič,saj sem dobil takoj vročino in grlo me je bolelo ,kot da imam angino.Zdaj ,ko sem starejši(imam 36 let)lahko poleti pijem mlačno-mrzlo,pozimi pa samo vročo tekočino.Mislim da imam kronično angino ali kronično vnetje na mestu ,kjer so bili mandeljni(tu je mesto rdeče in večkrat belkaste obloge).Prosim za nasvet,če je možno to odpraviti ali ozdraviti?
 
odgovor: Grlo
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 22.07.2001 17:08
Spoštovani!
Opisujete faringitise - tako imenujemo infekcijo, ki zajame limfoidno tkivo v žrelu. Povzročitelji so podobni kot pri tonsilitisu (vnetih mandeljnih), le da so vzrok faringitisa večkrat virusi (rinovirusi, koronavirusi, virusi influence A in B, virusi parainfluence, adenovirusi, enterovirusi in respiratorni sincicijski virus). Redkejši povzročitelji so beta hemolitični streptokoki,...
Če sta pri virusni infekciji vneta tudi nosna sluznica in očesna veznica, imenujemo stanje navadni prehlad ali koriza. Če faringitis spremljajo zvišana temperatura, utrujenost, artralgije (bolečine v sklepih) in glavobol, gre verjetno za influenco.
Akutno vnetje žrela čutimo kot tujek v žrelu, praskanje in pečenje v žrelu, draži nas h kašlju. Žrelo in vrat nas bolita. Pri virusnem vnetju je sluznica difuzno pordela in neenakomerno zadebeljena, je suha in bleščeče površine. Pri 30-40 % bolnikov iz brisa žrela izoliramo bakterije, kar je po primarni virusni, že sekundarna infekcija. Zadnja stena žrela je vneta in obložena s sluzjo. V njej so vidni otočki limfoidnega tkiva, ki postanejo včasih celo gnojni. Bolezen se pogosto brez zdravljenja umiri že v 3-4 dneh.
Pri virusnem povzročitelju so potrebni počitek, topli napitki, ob bolečinah v žrelu in zvišani telesni temperaturi še antipiretik (Aspirin,...). Bakterijski faringitis zdravimo s tabletami penicilina. lahko z makrolidnimi antibiotiki in še drugimi (midekamicin, eritromicin). Bolezen zdravimo 10 dni.
Lep pozdrav,
Andreja Cokan, dr.med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.041s] Ads