Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: putika
avtor: anonimno datum: 16.07.2001 10:50
Pozdravljeni!Dobila sem putiko.Ali je možnost,da to bolezen pozdravim in .da se mi ne bo več pojavljala.Stara sem 20 let.
Hvala!
 
odgovor: putika
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 16.07.2001 16:37
Spoštovani!
Za putiko najpogosteje zbolijo ljudje med 40. in 50. letom. Večina bolnikov (90-95%) so spolno zreli moški. Vzrok nastanka je zvečana tvorba sečne kisline in njenih soli iz purinov v zaužiti hrani ali nastalih v telesu, zmanjšano izločanje sečne kisline s sečem (ledvične bolezni, zdravila npr.diuretiki) ali oboje hkrati (zaužitje alkohola). Protin ali putika poteka v nekaj zaporednih razvojnih obdobjih. Prvemu napadu sledi pri skoraj treh četrtinah bolnikov ponovni napad že v prvem letu.
Bolniku moramo razložiti, da je vzrok primarnega protina presnovna motnja, ki povzroči povečano tvorbo sečne kisline v jetrih. Višja raven soli sečne kisline v sklepni tekočini povzroči nastanek kristalov in sklepno vnetje, v tkivih pa skupkov kristalov - tofov, ki tkiva okvarijo. Višja raven sečne kisline in njene soli v seču lahko povzroči nastanek ledvičnih kamnov. Če pa je protin sekundaren - povzročen z drugo boleznijo: npr. mieloproliferativno boleznijo, luskavico, ketoacidozo v poteku sladkorne bolezni ali z zdravili, ki zmanjšujejo izločanje urata s sečem (acetilsalicilna kislina, tiazidni diuretiki,...), bolniku svetujemo zdravljenje osnovne bolezni in , če je mogoče, opustitev uživanje zdravil, ki lahko sprožijo akutni protinski napad. Seznanimo ga z načeli dietne prehrane in nujnostjo opustitve uživanja alkohola. Alkohol zveča nastajanje sečne kisline in zmanjša izločanje skozi ledvice. Že majhna količina popite alkoholne pijače, še posebej piva, ki vsebuje tudi večjo količino purinov, lahko sproži akutni napad. Že ob prvih začetnih znakih mora bolnik začeti z jemanjem nesteroidnih antirevmatikov. Če uživa vzdrževalni odmerek alopurinola, naj ga med akutnim protinskim napadom ne veča in ne opusti. Zdravljenje z alopurinolom je dolgotrajno in ga brez posveta z lečečim zdravnikom bolnik ne sme samovoljno opustiti. Alopurinol predpišemo bolnikom z dokazano tvorbo sečne kisline, pri odkritih ledvičnih kamnih ali tofih.
Pri prvem napadu, ki traja nekaj dni, je navadno prizadet samo en sklep. Nekateri ljudje nikoli ne dobijo drugega napada, večina pa ga dobi od 6 mesecev do dve leti po prvem. Po drugem napadu lahko bolezen zajame čedalje več sklepov in bolnik čuti stalne bolečine zaradi okvare sklepa zaradi kroničnega vnetja.
Veliko ljudi ima le nekaj napadov putike in je nadaljnje zdravljenje navadno nepotrebno. Če je koncentracija sečne kisline v krvi zelo visoka, bo treba zdravljenje z zdravili nadaljevati vse življenje, s čimer boste preprečili možen razvoj visokega krvnega tlaka ali bolezen ledvic.
Lep pozdrav,
Andreja Cokan, dr.med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.025s] Ads