Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Ostalo
vprašanje: Obraba vretenc
avtor: Teja datum: 16.07.2001 16:16
Ob letošnjem slikanju hrbtenice (zaradi bolečin v križu) so ugotovili, da imam spodnji dve vretenci obrabljeni. Od spomladi do sedaj nimam več tako močnih bolečin (čeprav imam že odkar se spomnim probleme z hrbtenico ; slaba drža, bolečine v križu).
Naročeno pa mi je bilo, da živim normalno naprej (brez ovir za šport, pohodništvo...), dobila pa sem tudi vaje.
O tej temi želim izvedeti čim več, vendar takega izraza še nisem zasledila.
Prosim za vaše mnenje (stara sem 33 let in delam za računalnikom).
Hvala in lep pozdrav!
 
odgovor: Obraba vretenc
avtor: Franci Beigot, dr. med. datum: 21.07.2001 21:09
Spoštovana Teja, kar brez skrbi!
Spremembe, ki so bile videne na rentgenogramu hrbtenice, so bržkone posredni znak začetnih obrabnostnih sprememb medvretenčne ploščice med dvema vretencema (običajno v ledvenem predelu). Temeljne vzroke za pretirano obrabo lahko zvrstimo v dve skupini: V prvo sodijo pretirana obremenitev, prevelik ali neenakomeren pritisk na enoto površine ploščice. V drugo skupino spadajo spremembe kvalitete hrustanca, medvretenčne ploščice. Ta zadnja je redkejša. Sami že ponujate možen odgovor za začetno obrabo medvretenčne ploščice pri vas: Že dalj časa znana slaba drža hrbtenice z občasnimi jasnimi bolečinami. Manjka podatek o morebitni preveliki telesni teži in telesni aktivnosti (ali neaktivnosti); oboje dokaj močno vpliva na obrabnostne spremembe. Medvretenčna ploščica namreč nima svojega krvnega obtoka. Potrebne prehrambene snovi dobiva z okoliških struktur. In pri tem zelo pomaga prav aktivno gibanje. Ob samo statični obremenitvi, sedenje,... je menjava snovi nezadostna, posledice so spremembe v jedru hrustančne ploščice, medvretenčni prostor se oži, vezi postanejo ohlapne in bolečine so tu.
Držite se nasveta svojega zdravnika: Čim več se gibljite! Krepitvi hrbteničnih mišic so namenjene tudi vaje, ki ste jih dobili. Te delimo na raztezne vaje, na vaje za krepitev hrbtnih in trebušnih mišic in sprostitvene vaje. Vsaj dva do trikrat na teden se ukvarjajte s športom, ki spodbuja telesno vzdržljivost (hitra hoja, kolesarjenje, plavanje,..)Ko vam bo to prišlo v navado, potem brez tega blagodejnega učinka sploh ne boste več vzdržali. Na hrbtenico boste pozabili. Pa še nekaj: Nikar ne pozabite, glede na delo, ki ga opravljate, na udobnost sedišča. Na delovnem mestu sedite tretjino življenja ali več - pravilna, nevsiljena drža brbtenice je zlata vredna.
Ostanite zdravi !
Franci Beigot, dr. med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.028s] Ads