Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: ščitnica
avtor: anonimno datum: 17.07.2001 10:43
zanima,me v kakšnh primerih se vzame pregled krvi za ščitnico, ter kakšna obolenja se lahko iz izvidov izvejo
 
odgovor: ščitnica
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 17.07.2001 18:04
Spoštovani!
Pri sumu na motnje v delovanju ščitnice zdravnik najprej poizve o bolnikovih prejšnjih bolezni in napravi telesni pregled. S krvnimi preiskavami, s katerimi ugotavljamo raven tiroksina (T4) in trijodtironina (T3) v krvi, presojamo funkcijo ščitnice. Zdravnik se bo odločil za to preiskavo, če bo bolnik navajal naslednje simtome: utrudljivost, suha koža, izpadanje las, porast telesne teže, zaprtje, obutljivost na mraz ( vse to kaže na pomanjkanje ščitničnih hormonov) ali pa: utrujenost, anksioznost, palpitacije (zavedanje srčnih utripov), znojenje, hujšanje, driska in slabo prenašanje vročine (vsi ti simptomi pa kažejo na čezmerno tvorbo ščitničnih hormonov). Ščitnica izloča svoje hormone (T3 in T4) v kri pod neposrednim vplivom hipofiznega hormona TSH. Merjenje količine TSH v krvi je občutljivo sredstvo za prepoznavanje motenj v delovanju ščitnnice. Različna razmerja med T3 in T4 omogočajo specialistu natančnejšo prepoznavo bolnikovega stanja.
lp
Andreja Cokan, dr.med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.027s] Ads