Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: neenakomeren utrip srca
avtor: anonimno datum: 17.07.2001 13:59
Star sem 54 let. Pred nekaj leti sem nekajkrat začutil trepet srca, ki je trajal nekaj sekund. Bilo je redko.
Sedaj pa se mi že en mesec redno dogaja, da mi utrip kratko zastane potem pa nekajkrat bolj počasi in močneje udari, potem pa se spet umiri. To se nekaj časa ponavlja.
Najpogosteje to začutim ko se uležem. Čez dan se tudi dogaja, a redkeje.
Ali je nevarno?
Kaj naj storim?
Lep pozdrav!
 
odgovor: neenakomeren utrip srca
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 17.07.2001 17:44
Spoštovani!
Podali ste malo podatkov o sebi. Predvsem bi bilo potrebno povedati kaj več o dejavnikih tveganja za razvoj kardiovaskularnega obolenja. So v družini prisotne srčno-žilne bolezni? Je kdo umrl nenadne smrti, prebolel srčni infarkt? Ste bili do sedaj zdravi? Se morda zdravite zaradi visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni? Kakšna je vaša telesna teža, ste telesno aktivni in zmogljivi, jemljete kakšna zdravila, kadite, uživate alkohol? So vam kdaj ugotavljali povišane krvne maščobe?
Težave, ki jih navajate imenujemo palpitacije. Pomenijo, da se človek zaveda srčnih utripov. Iz samega opisa sklepam, da gre pri vas za ekstrasistolijo ali prezgodnje srčne utripe. Sklepam, da ste ob tem brez drugih težav v smislu motenj zavesti, vrtoglavice, oslabelosti, težkega dihanja, bolečin za prsnico. Prezgodnjim utripom sledi nenavadno dolg odmor in čutimo jih kot plapolanje ali udarjanje v prsnem košu, včasih s kratkim, vendar vznemerljivim občutkom, da je srce prenehalo utripati. Ektopični (prezgodnji) utripi navadno ne kažejo na srčno bolezen, pogosto jih povzroči pitje alkohola ali čezmerno uživanje kofeina ali hudo kajenje.
Na resnejšo obolenje bi kazale palpitacije, ki trajajo več ur ali se ponavljajo več dni ali povzročajo bolečine v prsnem košu, pomanjkanje sape ali omotico. Takrat se je treba čimprej posvetovati z zdravnikom.
Glede na pomanjkanje bistvenih podatkov, vam svetujem pregled pri osebnem zdravniku, ki vam bo otipal pulz, poslušal srce. Vrsto aritmij lahko potrdimo z EKG-jem, ki pokaže kakšno je električno prevajanje dražljajev v srčni mišici. Če je aritmija (motnja srčnega ritma) občasna, lahko včasih opravimo 24- urno snemanje EKG-ja s prenosnim aparatom, ki ga ima bolnik ves čas na sebi. Osebni zdravnik vam bo določil tudi krvne preiskave in vas, če bo to potrebno, napotil v kardiološko ambulanto. Svetujem vam zdrav način življenje brez cigaret, alkohola, z veliko gibanja, primerno prehrano, z manj stresa.
lp
Andreja Cokan, dr.med
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.024s] Ads