Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: neizrasle osmice
avtor: student25 datum: 07.06.2002 19:08
Spostovani,
pri svojih skoraj 26 letih imam se vedno neizrascene osmice, pri cemer je mali vrh le ene predrl dlesen. Ostale se niso prisle ven. Ze od pubertete mi osmice izvajajo tak pritisk na zgornjo fronto zob, da trojki silita ven. Nekje pri 15 me je pregledal ortodont, ki je predlagal odstranitev vsaj ene stirice in korekcijo z aparatom, meni pa bi bila bolj vsec ideja operativne odstranitve osmic pod splosno anestezijo in s tem nekoliko olajsati pritisk na zobe. Takrat so nosilci odlocitvenega problema bili bolj moji starsi, ki so mi odsvetovali poseg. Po 18 letu starosti sem se zopet zanimal za moznosti korekcije, pri cemer mi je osebni zdravnik povedal, da pri tem nastopam kot samoplacnik.
Jasno, da si tega kot student niti priblizno nisem mogel in ne morem privosciti.

Zanima me, ce moram taksno storitev placati sam in kaksna je priblizna cena? Ali je s kakrsnimkoli aparatom mogoce popraviti videz zob v primeru odstranitve osmic (in ali v primeru posega priporocate tudi odstranitev spodnjih osmic, ki niso v napoto)? Ali bi moral zrtvovati stirico? Naj pripomnem, da trojki le nekoliko silita navzven in ne tako, da bi prekrivali sosednje zobe. Hvala in lep pozdrav.
 
odgovor: neizrasle osmice
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 12.06.2002 16:17
Spoštovani!
Ortodontska terapija po 18 letu starosti ne gre v breme zdravstvene zavarovalnice in je samoplačniška storitev.
Če se bi odločili za terapijo, verjetno bo v prvi fazi potrebeno izdelati fiksni ortodontski aparat (okvirna cena je od 170.000,00 SIT do nekaj stotisoč), v drugi fazi pa snemni aparat kateri preprečuje vrnitev v prejšnje stanje (njegova cena je od 50.000,00 do 100.000,00 SIT).
Prišteti je potrebno tudi stroške obveznih pregledov na nekaj tednov. Svetujem Vam obisk pri specialistu ortodontu kateri Vam bo po pregledu, meritvah in analizah ortopan (RTG) posnetka ter študijskega modela zob in čeljustih odgovoril na vprašanja o načinu in poteku zdravljenja.
Lep pozdrav, mag. Nenad Mehle, dr.stom.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.04s] Ads