Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: Razjede
avtor: anonimno datum: 10.06.2002 14:46
Na zobeh sem opazila, v spodnjem delu zoba ob dlesni, razjede (vodoravni kanalček na dnu zoba). Nekje sem prebrala, da je to zaradi pretiranega umivanja zob - ali je to res in kako lahko to okvaro popravim? Razjede so samo na stranskih zobeh (ne na prednjih).
Hvala.
 
odgovor: Razjede
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 17.06.2002 22:14
Spoštovani!
Krona zoba je zgrajena iz sklenine, najtrše snovi v telesu. Zobni vrat in korenena nista deležna takšne zaščite in sta zgrajena iz mehkejše in na zunanje vplive manj odporne snovi. Če se dlesen, katera pokriva in ščiti zobni vrat povleče, je ta del zoba izpostavljen vplivom sline, hrane, pijače, zobnega plaka, bakterij. Zobna snov se topi in nastanejo erozije katere Vi omenjate. Nepravilno umivanje zob (horizontalno krtačenje, namesto pravilnega krožnega), lahko razgali zobni vrat in pripomore nastanku erozij. Nekatere raziskave navajajo, da je nepravilna žvečna obremenitev nekaterih zob (ali skupine zob), pomemben vzrok za nastanek cervikalnih (vratnih) erozij.
Predlagam Vam pregled pri stomatologu, kateri bo poskušal ugotoviti vzrok nastanka erozij in ga odstraniti. Že nastale erozije se lahko zalijejo ali reparirajo s plombiranjem. Če niso globoke, je dovolj če zobe impregniramo (namažemo z zaščitno tekočino). Svetujem Vam uporabo zobne paste s fluorom ter 1X tedensko želiranje zob z aminfluorid gelom (dobite ga v lekarni).
Lep pozdrav, mag. Nenad Mehle,dr.stom.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.041s] Ads