Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: bele plombe
avtor: Ana datum: 18.06.2002 21:56
Spoštovani
Zanima me iz katerih materialov so bele plombe, kako jih testirajo, ali so zdravju škodljive tako kot amalgamske, če lahko povzročajo alergične reakcije in koliko manj so obstojne v primerjavi z amalgamskimi.
Katere plombe vi priporočate svojim pacientom?
Sama imam že 13 amalgamskih plomb in me moti kovinski okus v ustih in mislim, da so plombe vzrok glavobolom v bližini računalnika, televizije...Ali mi priporočate ,da bi vnaprej raje dobivala bele plombe?
Zanimalo bi me še kolikšno je povprečno število plomb pri dekletih starih 23 let.( To je moja starost )
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor
Ana
 
odgovor: bele plombe
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 25.06.2002 11:47
Spoštovana Ana!
Bele zalivke so pretežno iz kompozitnih materialov. Ti vsebujejo organski in anorganski del. Dentalna industrija je ena najbolj razvitih panog in ponuja veliko število novih materialov. Testirajo jih v laboratorijih in tudi klinično. Rezultati raziskav so dostopni uporabnikom. Različne materiale klinično testirajo tudi pri nas. Alergije oz. preobčutljivost na posamezne sestevine teh materialov so seveda možne. Za več informacij, prosim kliknite na vprašanje 44 (amalgam) v forumu.
O povprečnem številu zalivk pri ženskah Vaše starosti (mladosti!) so podatki zelo različni. Če napišem kratko in jedernato - nahajate se v zgornjem delu povprečja.
Svojim pacientom, kateri nimajo težav z amalgamskimi zalivkami, priporočam bele le takrat, ko defekt ni velik. Velike zalivke na stranskih zobeh katere so izdelane iz kompozitnih ali podobnih materialov ne zdržijo žvečni pritisk in se pogosto zlomijo.
Možna rešitev restavracije defektov na stražnjih zobeh je izdelava keramičnega inlaya. To je zalivka, katera se na osnovi odtisa zoba izdela zunaj ust (v zobotehničnem laboratoriju) in se cementira v zob. Priprava zoba, odtiskovanje ter izdelava, cementiranje in poliranje inlaya
zahtevajo veliko časa, natančnost in dobro opremo. Takšna zalivka (če se naredi po pravilih) je praktično večna.
Lep pozdrav, mag. Nenad Mehle, dr.stom.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.05s] Ads