Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Interna medicina
vprašanje: Bronhoskopija
avtor: anonimno datum: 22.07.2001 11:34
rad bi vas vprasal v katerem primeru se zdravnik odloci za bronhoskopijo in kaj pokazejo metaholicni testi. ze v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
 
odgovor: Bronhoskopija
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 22.07.2001 16:39
Spoštovani!
Zdravnik vam z endoskopom (cev iz umetnih vlaken za preiskave s pritrjeno lučjo in lečami) pregleda glavne dihalne poti v pljučih.
Dva temeljna namena uporabe bronhoskopije sta pomoč pri postavljanju diagnoze in zdravljenje določenih bolezni pljuč. Poleg pregleda sapnic zaradi morebitnih bolezenskih sprememb sodijo v diagnostične postopke še zbiranje vzorcev sluzi, zbiranje celic iz najbolj oddaljenih zračnih poti v pljučih ter jemanje vzorcev za biopsijo (majhnih vzorcev tkiva), vse to pa je namenjeno mikroskopski analizi. Bronhoskop včasih uporabimo tudi pri posebni vrsto rentgenskega slikanja, imenovanega bronhografija.
Med številne možne oblike zdravljenja sodijo odstranjevanje goste sluzi ali vdihanega tujka, uničevanje rašč in začepljenja poškodovanih krvnih žil. Zadnja dva postopka opravimo z laserskim zdravljenjem. diatermijo ali kriokirurgijo (zamrzovanjem tkiva), tako da na bronhoskop pritrdimo razne instrumente.
Zdravnik se bo odločil za bronhoskopijo pri hemoptizah (krvavi izmečki), pri suspektnih lezijah v pljučih, pri stridorju, pri infiltrativnih boleznih pljuč, pri paralizi živca n. rekurensa, za preiskavo kolabiranega segmenta pljuč, če so v sputumu odkrili maligne celice in ni opazne lezije na pljučih, za kolekcijo bronhialne sekrecije za bakteriologijo (tbc),... Kot vidite je teh indikacij kar nekaj.
Metaholinski test izvajamo za dokaz nespecifične bronhialne predozivnosti (do bronhospazma ali zožitve dihalni poti pride ob ohladitvi sluznice, ob telesnem naporu, ob izpostavljenosti SO2, histaminu, metaholinu). Večina astmatikov se odzove na te povzročitelje z bronhospazmom, pri zdravih osebah pa ne povzroče reakcije. Metaholin je provokacijska snov, ki jo bolnik inhalira v naraščajočih koncentracijah, sproti pa merimo pljučno delovanje. Z negativnim metaholinskim testom lahko izključimo astmo.
Lep pozdrav,
Andreja Cokan dr. med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.011s] Ads