Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: aminfluorid
avtor: stud25 datum: 28.06.2002 18:38
Pozdravljeni,
star sem 25 let, pa bi rad cimdlje ohranil svoje zobe. Ali k temu pripomore, ce si npr. enkrat tedensko umijem zobe z gelom Aminfluorid?

Koliko skode dela zobem cigaretni dim? Opazam, da imajo kadilci precej bolj unicene zobe, nekaterim se spremembe vidijo ze pri 25-ih.
Hvala.
 
odgovor: aminfluorid
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 02.07.2002 11:39
Spoštovani!
Želiranje z aminfluorid želejem je priporočljivo in koristno iz več razlogov. Organski fluorid impregnira zobe in so ti bolj odporni na zunanje kemične in toplotne vplive (še posebej pomembno pri defektih sklenine ali razgaljenih zobnih vratovih), preprečuje razmnoževanje bakterij in tudi tako zmanjšuje možnost nastanka kariesa in vnetja sluznice ustne votline.
Kajenje ne vpliva na zobe, razen, da smola iz tobačnega dima v črno pobarva zobne obloge. Pri kadilcih se pogosto pojavi vnetje oralne sluznice-stomatitis nicotinica. Vzroka
sta: toplota, katera nastane pri sagorevanju tobaka in sestevine dima (katran, piridinske baze, amonijak, ogljični dioksid , nikotin). Tobačni dim vsebuje tudi kancerogene snovi (benzpyren,benzperylen, radioaktivni polonij). Kronična (dolgotrajna) iritacija z tobačnim dimom rezultira s hiperkeratotičnimi spremembami sluznice (vneta, motna in z belo prevleko obložena sluznica) katere so osnova za nastanek raka v ustni votlini.
Torej: želiranje DA , kajenje NE!
Lep pozdrav, mag. Nenad Mehle, dr.stom.domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.019s] Ads