Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Ostalo
vprašanje: boleče noge
avtor: slavka datum: 10.05.2001 12:28
Sprašujem v imenu hčerke, študentke, stara je 21 let in ima že vrsto let težave z bolečimi, otekloimi, tudi vročimi nogami. Pred 3 leti je imela težave z menstruacijo, bila je slabokrvna in tudi ustrezno zdravljena. Zadnji krvni in urinski izvidi so bp. Je vitke skladne postave, sicer zdrava, tudi prehrano ima vsestransko oz. vitamizirano. Sicer se giblje in telovadi, po pol ure hoje pa so bolečine neznosne. Predvsem se potencirajo zvečer. Za ublažitev uporablja kopeli in razne kreme, ki se dobijo brez recepta v lekarni. Od vsoje zravnice je dobila samo nasvet, naj živi brez stresa, je vitamine in da bo minilo. Žal temu ni tako, zato bi ji rada pomagala.Vljudno prosim za nasvet. Hvala.
 
odgovor: boleče noge
avtor: Andreja Cokan, dr. med. datum: 12.05.2001 14:19
Spoštovana gospa Slavka!

Da na kratko povzamem. Sprašujete za 21 letno hčerko, ki ima že vrsto let težave z oteklimi, vročimi nogami in bolečinami, ki nastopijo po večerih in po pol ure hoje.
Žal, pri Vašem opisu manjka nekaj podatkov. Mogoče pa boste iz napisanega le našli kakšen koristen nasvet.
Bolečine v nogah lahko nastanejo zaradi več vzrokov. Poškodb ne omenjate. Zanimala bi me vaša družinska anamneza, oz. podatki o boleznih, ki se pojavljajo v vaši družini. Je imel kdo v družini podobne težave z nogami? So v družini prisotne varice (krčne žile)? Težave, ki se pojavljajo ob varicah so naslednje: bolečine so prisotne med dolgim sedenjem in stanjem. Pojavlja se obcutek teže v nogah, otekanje in utrujenost nog. Proti večeru ali na vročini se simptomi poslabšajo, izboljšajo pa se pri hoji ali pri dviganju nog. Varice zdravimo s kompresijskimi nogavicami, flebotropnimi zdravili, skleroterapijo ali s kirurškimi posegi. Težave z varicami lahko povečajo tudi kontracepcijske tablete. Družinsko se lahko pojavlja tudi limfedem (otekline, ki nastanejo zaradi bolezni limfnih žil). Pri tem so lahko ena ali obe nogi v celoti otekli in same otekline niso stisljive, so bolj čvrste. Zdravimo tudi s povijanjem nog in z limfno drenažo in ob tem vsi ostali preventivni ukrepi (izogibanje vročini, dolgi stoji, sedenju...). Če bi bile prizadete arterije nog (kar pa pri vaši hčerki močno dvomim, da so, ker ne omenjate kakšnih kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, zvišane maščobe v krvi, arterijska hipertenzija,tudi njena starost ne govori za to obolenje, niti ne omenjate kajenja). Bolečine pri obolenju arterij pa se pojavljajo med hojo, v hudi obliki pa so prisotne že v mirovanju. Bolnik ima ob tem mrzle noge, ob hoji (ponavadi lahko točno povedo kakšno razdaljo lahko prehodijo) pa dobijo bolečine v mišicah meč, stegnih, zadnjici. Bolečina mine po prenehanju hoje. V začetni fazi obolenja svetujemo bolnikom mišične treninge, nato zdravila, nato pa še kirurške posege. Še prej pa seveda čimbolje urejamo bolezni presnove.Bolj verjetno pa gre pri vaši hčerki za nežilne vzroke. Tudi teh je kar precej. Spet, glede na starost lahko izključimo degenerativna obolenja sklepov.Težave, ki ste jih navedli, še najbolj spominjajo na nevropatijo (obolenje živčevja). Žal, niste navedli, kje točno se bolečine pojavljajo. Ali se pojavljajo po lateralni strani stegna ali hrbtnem delu noge? Potrebno je izključiti morebitno lokalno poškodbo živčevja ali ukleščenje živca. Izkjučujem pa tudi diabetično nevropatijo, ker hčerka nima sladkorne bolezni. Je imela kdaj težave s hrbtenico? Napisali ste tudi, da hčerka zdaj ni več slabokrvna in da so krvni izvidi sedaj normalni.To izključuje nevropatijo zaradi pomanjkanja določenih vitaminov (B12). Potrebno bi bilo tudi pregledati funkcijo živčevja. Ali so ohranjeni občutki za dotik, toploto, vibracijo, položaj sklepov, bolečino,... Glede na intenzivnost težav, ki jih opisujete, bi priporočila, da se opravi EMG in glede na izvid še eventuelno pregled pri nevrologu, ki bo natančno ocenil morebitno prizadetost živčevja. Sicer pa ji še naprej svetujem zdrav način življenja in glede na odkrit vzrok njenim težavam dosledno nadaljne zdravljenje.
Lepo Vas pozdravljam!
Andreja Cokan
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.03s] Ads