Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Dermatologija
vprašanje: koprivnica
avtor: anonimno datum: 31.07.2001 14:12
Pozdravljeni!
Že 5 mesecev se mi po telesu pojavlja koprivnica.Pojavlja se mi vsak dan, najhuje je ponavadi ponoči, ko se mi izpuščaji, ki zelooo srbijo, pojavijo po celem telesu, zatekajo mi tudi ustnice. Drugace se mi pojavlja kadarkoli in kjerkoli po telesu. Bila sem že na vseh testiranjih, ki niso pokazala nobene alergije. Neka druga zdravnica mi je pa rekla da to ni alergija, ampak da je Urtikarielni vaskulitis. Zanima me kakšna je ta bolezen, kako se zdravi in od česa pride? Zanima me tudi pri katerih boleznih se še pojavlja koprivnica? Nihče mi ne zna povedati kaj to je, ker se mi pojavlja tako atipično in nenavadno. Imela sem že tudi vse mogoče diete. Trenutno jemljem Telfast 180mg, Ultop in Movalis. Hvala za odgovor.
 
odgovor: koprivnica
avtor: asist. dr. Aleksandar GodiĂŚ, dr. med. datum: 14.08.2001 21:52
Spoštovani,

koprivnica ali urtikarija, kot jo strokovno imenujemo, je lahko akutni dogodek, če pa traja več kot 6 tednov, pa preide v kronično fazo. Seveda lahko tako pri akutni urtikariji, kot pri kronični, nastopi več recidivov bolezni, ki se hitro pojavijo in ravno tako tudi hitro izginejo, kar je na splošno tudi značilno za urtikarijo, saj poteka po zgodnjem alergijskem tipu.
Poleg urtikarije omenjate tudi zatekanje, ki je lahko pridruženo urtikariji, ne pa vedno, pojavi pa se ponavadi povsod tam, kjer je tkivo (koža, podkožje, sluznice) najtanjše, torej večinoma na obrazu in prstih ter oddaljenih delih okončin.
Vzrokov za urtikarijo je ogromno, med najpogostejše pa sodijo zaužita hrana, zdravila, latentna vnetja, fizikalni vplivi in mnogi drugi- z eno besedno, karkoli. Glede na obseg moznih vzrokov pri bolniku vedno poskušamo iskati usmerjeno, torej glede na bolnikovo anamnezo in objektivne težave, ki jih ima, moram pa Vam povedati, da se v cca 50% vzroka nikoli ne odkrije.
Bolezen sama ja torej preobčutljivost na določen alergen, če pa nastopi vnetje žilne stene (vaskulitisa), pa to pomeni, da nastaja v sklopu alergične (in tudi ne) reakcije, ki prizadane žilno steno v tolikšni meri, da se na koži pojavijo urtike. V tem primeru se ponavadi urtike pojavljajo več ali manj na istem mestu in ne izginejo v 24 urah, vendar se večinoma v praksi izkaže drugače.
Kot sami omenjate, imate že predpisana zdravila, med katerimi so v prvi vrsti najpomembnejši t.im. antihistaminiki iz razreda blokatorjev H1 razreda (Telfast), glede na vzrok pa se lahko predpišejo še antihistaminiki iz razreda blokatorjev H2 receptorjev (npr. Ranital tablete), anksiolitiki in glukokortikosteroidi. Glede na bolnikove težave se lahko bolniku predpiše še t.im. hipoalergijska dieta.
Ker mi prostor ne dopušča, da bi Vam popolnoma zadovoljil, bi povzel tako:
1. ob akutnem zagonu urtikarije se oglasite pri dermatologu z vso bolezensko dokumentacijo, da potrdi diagnozo in se odloči o nadaljnjih diagnostičnih posopkih.

Lepo Vas pozdravljam,
asist. mag. Aleksandar Godić, dr. med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.014s] Ads