Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Ostalo
vprašanje: labirintis
avtor: bojana datum: 31.07.2001 20:58
Pred enim letom sem prebolela virusno vnetje osrednjega ušesa - labirintisa. Jemala sem Simetrel, Cipramil cca. 4 mesece. Počutila sem se v redu, vendar se je stanje poslabšalo ob vsakem večjem naporu. To se mi tudi sedaj še vedno ponavlja. Opravila sem vse potrebne preglede in vsi izvidi so bili b.p. Edini pregled, ki bi ga morala še opraviti bi bil magnetno resonančno slikanje glave, vendar mi ga zdravniki niso predpisali. Po navodilu zdravnika jemljem sedaj 2X dnevno Urutal ( 8 mg ). Vendar se tudi po teh tabletah stanje ne izboljšuje. Lepo vas prosim za kakšen nasvet. Ali obstajajo še druga zdravila, ali naj se obrnem za pomoč še na kakšnega drugega specialista? Že v naprej se vam lepo zahvaljujem.
 
odgovor: labirintis
avtor: Franci Beigot, dr. med. datum: 03.08.2001 16:22
Spoštovana Bojana,
okvara labirinta res povzroča močne subjektivne motnje.Te so šumenje, vrtoglavica in naglušnost na strani okvare. Vendar se le-te po umiritvi bolezni umirijo. Niste nam navedli kakšne težave vas spremljajo ob poslabšanju. Zgodi se, da se po kakšnem virusnem vnetju okvari sam živec, ki oživčuje polkrožne kanalčke. V takem primeru se pojavljajo napadi vrtoglavice in izgube ravnotežja ob popolnoma neprizadetem sluhu. Posamezni napadi se lahko pojavljajo več mesecev, so pa vse blažji in krajši. Okvara polkrožnih kanalčkov po vnetjih ali okvari žil, ki jih oskrbujejo, lahko povzroča napade položajne vrtoglavice. Taka vrtoglavica se pojavi ob določenem položaju glave. Ti napadi trajajo kratek čas (manj kot pol minute) in se lahko vračajo več mesecev ali let. Lahko pa občasne, podobne motnje povzročajo obolenja zunaj notranjega ušesa. Najpogostejši tak vzrok je poškodba vratne hrbtenice ali obrabnostne spremembe na njej. Podobne težave dela pritisk na vratne žile in še veliko drugih motenj. Samo skrben pregled s ciljanimi preiskavami lahko da natančen odgovor. In samo od tega je odvisno, kakšna bo pravšnja terapija. Magnetna resonančna preiskava je dobra samo takrat, ko od nje pričakujemo določen odgovor. Če nam tega ne obeta, je samo zdravju škodljiva in finančno potratna. Zaupajte specialistu otorinolaringologu, ki vas bo vodil skozi labirint potrebnih preiskav. Predvsem ga izčrpno povprašajte o naravi in predvidenem poteku bolezni. Povejte mu tudi o morebitnih drugih zdravilih, ki jih uživate, saj lahko nekatera zdravila že sama vplivajo na center za ravnotežje.
Bojana, želim vam čimprejšnjo ozdravitev in vas lepo pozdravljam!
Franci Beigot, dr. med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.017s] Ads