Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: beli zobje
avtor: helena datum: 21.08.2002 18:43
lep pozdrav!
stara sem 19let,si 2-krat do 3-krat na dan umivam zobe, uporabljam razne paste za beljenje, a vidnega učinka ni. obarvane zobe imam že od malih nog. zanima me vzrok za obarvanost! s svojim zobozdravnikom sem se že posvetovala glede tega, a brez uspeha. prosim za odgovor, saj kot sami veste, je lahko obarvanost zob zelo moteča.
hvala in lep pozdrav!
 
odgovor: beli zobje
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 28.08.2002 12:53
Spoštovana Helena!
Barva zob je dedno določena. Odvisna je o strukturi in rasporedu kristalov v sklenini in zobovini in se pojavlja v veliko odtenkih bele barve (rumene, sive, snežno bele). Obstaja tudi možnost patološkega obarvanja zob. Nastane lahko zaradi spremembe strukture trdih zobnih tkiv, ali zaradi prodiranja barvne snovi v zobna tkiva. To se lahko zgodi v času nastajanja zob, ali po tem, ko so zobje že formirani.
V času nastajanja zob se pri fetalni eritroblastozi (zlatenica pri novorojenčku, najpogosteje zaradi inkopatibilnosti Rh-faktorja) lahko mlečni zobje pobarvajo (lahko so zelekaste, rumenkaste, rjavkaste ali sive barve), pri neonatalnem hepatitisu se lahko pobarvajo rumenkasto-rjavo. Pri porfiriji (motnja presnove hematoporfirina) so mlečni in stalni zobje pobarvani rdečkasto-rjavo. Pri antibiotski terapiji z tetraciklini (nosečnost in otroci do osmega leta starosti) se lahko mlečni in stalni zobje pobarvajo sivo-rjavo, rjavo ali rumeno.
Ko so zobje že formirani, do njihovega obarvanja lahko pride pri krvavitvah zobne pulpe, ali pri njeni nekrozi. Tudi snovi iz plomb lako pobarvajo zob (posebej to velja za amalgam).
Seveda, da tudi zobne obloge pobarvajo zobe. Glede na to, da redno in natančno le te umivate, vzrok za Vaše težave sigurno ni v tem.
Predlagam, da Vam zobozdravnik pokaže barvni ključ za zobe in ugotovi Vašo barvo. Naj Vam pove: približno koliko procentov njegovih pacientov ima barvo zob kot Vi. Mogoče boste ugotovili, da je barva Vaših zob pogosta in, da ne odstopa od povprečja. Če pa želite trajno in učinkovito spremeniti (popraviti) barvo sprednjih zob, Vam predlagam izdelavo porcelanskih lusk. Zunanja površina zob se obrusi in se na podlagi odtisa, v zobnem laboratoriju izdelajo fasete (luske) katere stomatolog zalepi na zob. Slaba stran takšne rešitve je, da obstaja nevarnost, da se luska odlepi
in je potrebno postopek ponoviti. Druga trajna rešitev je izdelava porcelanskih prevlek. V tem primeru je potrebno celi zob obrusiti (za debelino prevleke).
Lep pozdrav, mag. Nenad Mehle,dr.stom.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.048s] Ads