Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Ostalo
vprašanje: astma
avtor: črtomir datum: 02.08.2001 11:44
Spoštovani

Pred 3 leti sem po enoletnem odlašanju z obiskom zdravnika dobil močan astmatični napad. V bolnici sem bil najmanj 2 tedna. dravili so me s kortikosteroidi (ne vem katerimi) in Berodualaom - oboje v spreju, ter s tabletami (teofilin). Opravili so mi tudi alergijske teste, vendar so bili vsi negativni. Po bolnišnični terapiji sem vse troje zdravil jemal tudi doma, vendar so se mi pojavile težave - slabost, hitro biteje srca,.... ker nisem bil obveščen o kakšnih podobnih stranskih učinkih, sem seveda padel v paniko. Na medmrežju sem sam poiskal informacije o stranskih učinkih omenjenih zdravil in se odločil, da bom astmo poskusil pozdraviti, ne pa zgolj lajšati. Zaradi tega sem se odločil za obisk priznanega akupunkturista, ki je na Kitajskem opravil celotni študij medicine (ne le šnel kurz). Predpisal mi je čajno mešanico, ki sem jo pil 3 tedne, v ušesno školjko mi je namestil drobna semena, ki sem jih masiral 3x dnevno, kasneje, po premisleku, pa sem začel pri njem akupunkturno terapijo. Stanje se mi je izboljšalo že po enem dnevu (torej po prvem dnevu pitja čaja in masiranja točk v ušesni školjki). Tako sem po nekaj dnevih že lahko opustil vsa zdravila. Kljub izboljšanju sem se odločil tudi za akumpukturo. Mesec dni po opravljeni terapiji sem ponovil čajno kuro in jo ponavljal vsako pomlad in jesen. Zdravnik mi je seveda prepovedal kajenje (sem strasten kadilec). Navodil sem se držal najmanj 3 mesece, po tem času pa sem začel ponovno kaditi. Po treh letih se mi težave z dihanjem ponovno vračajo, predvidevam da predvsem zaradi kajenja (pokadil sem 2 škatlici cigaret na dan), ki pa sem ga ob ponovnih težavah opustil.

Zakaj pišem vse to? Po enem letu neuporabe zdravil, ki mi jih je predpisal zdravnik uradne medicine, sem le taga obvestil o svojih odločitvah in poteku zdravljenja z alternativno medicino, vendar se mu ni zdelo vredno poslušati, kako je potekalo zdravljanje,... Žal mi je za vse otroke in odrasle, ki so prisiljeni jemati zdravila doživljensko in prenašati posledice stranskih učinkov. Ali res ni možno izpeljati raziskave, ki bi, v to sem prepričan, dokazala, da je alternativna metoda diagnostike in zdravljenja (predvsem akupunktura in način prehranjevanja v mojem primeru) uspešna pri zdravljenju astme? Res je, da so se meni znaki bolezni ponovili, vendar je to najbrž razumljivo glede na način mojega življenja (pretirano kajenje, neredna prehrana).

Sprašujem torej, če je bila v Sloveinji opravljena recimo raziskava o učinkovitosti akupunkture pri zdravljenju astme. Če se to še ni zgodilo, ali obstajo verjetnost, da se še bo, predvsem v dobrobit pacientov (ne le farmacevtskih tovaren).

Gotovo se bodo (bomo) našli prostovoljni preizkusni zajčki.
 
odgovor: astma
avtor: doc. dr. Boštjan Mlakar, dr. med. datum: 03.08.2001 17:08
Spoštovani g. Črtomir!
Tradicionalna kitajska medicina (TKM) (kamor sodi tudi akupunktura) je medicinski sistem, ki temelji na povsem drugačnih osnovah kot zahodni način zdravljenja. Pregled pacienta, preiskave in tudi zdravljenje se precej razlikuje od zahodnega, temelji na izkustvenih znanjih, ki so jih pridobivali tisočletja v povsem drugačnem okolju in ljudeh kot na zahodu. Tudi šolanje zdravnikov tradicionalne kitajske medicine se razlikuje od našega izobraževanja. TKM je priznana oblika zdravljenja, tudi v Sloveniji je to edina alternativna ali bolje rečeno komplementarna metoda, ki jo lahko opravljajo posebej izšolani zdravniki. Poznano je, da pomaga pri številnih kroničnih obolenjih in lajšanju bolečine (npr. migrene). Vendar ne moremo posplošeno trditi, da bi vsem bolnikom z astmo TKM pomagala. Zdravnik TKM postavi diagnozo drugače (ugotovi "bolezensko sliko") in nato zdravi z ustrezno "zdravilno protisliko". Če bi zdravnik TKM pregledal 10 bolnikov, ki imajo po zahodnih kriterijih astmo, bi skoraj gotovo ugotovil tudi 10 različnih bolezenskih slik in ustrezno temu bi zdravil z 10 različnimi zdravilnimi protislikami. In tudi uspešnost zdravljenja bi se med bolniki razlikovala. Želim poudariti, da ne moremo enostavno zaključiti, da lahko s čaji in akupunkturo pozdravimo vse bolnike z astmo. Pri nekaterih bolezenskih slikah astme bo TKM medicina pomagala, pri drugih pa bo uspešna samo zahodna medicina z močnimi zdravili, kamor sodijo tudi kortikosteroidi. Tudi sam imam osnove TKM, vendar takšnega načina zdravljenja skorajda ne uporabljam, saj imam premalo poglobljenega znanja s tega področja. V Sloveniji je zelo malo dobro izobraženih TKM zdravnikov, ki se izključno ukvarjajo s to medicino. Ker vas je zdravil strokovnjak (mislim, da ga poznam) so bili tudi rezultati, imate pa tudi takšno bolezensko sliko astme, kjer je TKM medicina uspešna. Vedeti morate tudi, da marsikateri pacient raje uživa tablete kot pa se drži stogih diet, akupunkture in čajev. Študije, ki jih omenjate bi bile koristne, vendar so to zelo zahtevni projekti in v Sloveniji se tega resno še nihče ni lotil. Številne študije opravljajo v ZDA, vendar so razultati večinoma mnogo slabši kot po podatkih, ki jih navajajo Kitajci. Potrebna je prava mera. Zelo nevarno je na podlagi nekaj dobrih izkušenj z zdravljenjem npr. migrene označiti akupunkturo kot odlično metodo. V majhnem odstotku je vzrok za glavobole možganski tumor in akupunktura bo v takšnem primeru celo škodljiva, saj bo pacient zamudil ustrezen čas za pregled pri nevrologu. Najbolj ustrezno je sodelovanje med zdravnikom TKM in zdravnikom, ki zdravi po zahodni metodi, saj ima vsaka medicina svoje mesto.
lp
as.mag.Boštjan Mlakar,dr.med
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.022s] Ads