Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: Testiranje sline
avtor: V. datum: 28.08.2002 04:19
Spošovani!
Prosim za odgovor.
Zdravstveno stanje v ustih je odvisno od količine bakterij, ki povzročajo vse zobne bolezni. Z zmanjšanjem števila bakterij (laktobacilov in streptokokov) pod določeno ravnjo na ml sline (pb 8000/ml), lahko organizem začne s samozdravljenjem določenih popravljivih deformacij - te pa so celjenje dlesni, zaraščanje kosti- skratka tudi parodontoza je na ta način ozdravljiva.
Vprašanje je le, KAKO učinkovito ZMANJŠATI število bakterij v ustih, kajti ko se bolezen pojavi, samo ščetkanje in umivanje, zobna nitka itd., ne zadostujejo več, ker s tem ni mogoče očistiti prostora pod dlesnijo, kjer se nabirajo bakterije. Vsi zobozdravstveni posegi v tem primeru ne pridejo v poštev, ker ne morejo biti vsakodnevni in tudi če bi bili, bi še bolj poškodovali dlesen oz. sklenino.
Zakaj se v Sloveniji ne izvaja preventiva tudi za odrasle? Zakaj se ne opravljajo bakteriološke preiskave oz. testiranja, s katerimi je mogoče določiti (zobo)zdravstveno stanje v ustih še preden se pojavijo simptomi in še preden se pojavi bolezen?
In ko se, je mogoče na ta način spremljati napredek.
Zakaj med slovenskimi zobozdravniki za to ni nobenega interesa, če bi bila takšna testiranja lahko sestavni del zobozdravniškega pregleda?
Ti testi so (preverjeno na mikrobiološkem inštitutu) zelo enostavni in cenovno
med 2.000 in 3.000 sit. Bili bi lahko veliko cenejši, če bi se množično uporabljali.
Ali je pri nas dosegljiva naprava (izpiralnik, irigator), s katero si lahko čistiš področja pod dlesnijo? Dobrodošla bi bila informacija o tem.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.


 
odgovor: Testiranje sline
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 31.08.2002 22:19
Spoštovani g. V.!
Na zdravstveno stanje ustne votline vpliva veliko faktorjev (dedne in razvojne anomalije ust, bolezni dihal, ledvic, prebavil, kardiovaskularne bolezni, presnovne bolezni, pomankanje vitaminov, hormonske motnje, bolezni krvi, kolagene, infekcijske bolezni, slabe razvade, kot so kajenje in uživanje alkoholnih pijač, stopnja ustne higiene, mehanske, termične in kemične poškodbe, bakterijske in virusne infekcije, zastrupitve, alergijske in vnetne reakcije na zdravila, dentalne materiale,...).
Epidemiološke in klinične raziskave kažejo, da je lokalna aplikacija antibakterijskih preparatov pri zdravljenju parodontalne bolezni indicirana v primerih, ko kiruška terapija (luščenje in glajenje korenin) ni učinkovita. Z lokalnim dovajanjem antimikrobnih učinkovin poskušamo odstraniti parodontalno patogene mikroorganizme. Z izpiranjem z utnimi vodami ne dosežemo globljih parodontalnih žepkov. Z posebnimi pripomočki lahko apliciramo zdravilo tudi v globino žepa. Problem je v tem, da se v žepku ostvarja gingivalna tekočina katera hitro izpere aplicirano zdravilo ( v 1 minuti pade koncentracija zdravila v obzobnem žepu na 50% začetne koncentracije!), tako, da zdravilo mora imeti visoko koncentracijo, mora doseči mesto delovanja in biti dovolj dolgo prisotno na mestu delovanja. Ne sme imeti stranskih učinkov. Zdravila se uporabljajo v obliki votlih nitk, mazil, gelov, želatinskih matriksov in polimerov,.. Kot zdravila pa tetraciklini, doksicilin, monociklini, metronidazol, klorheksidin. Pri antibiotski terapiji obstaja možnost nastanka alergiskih reakcij in porast rezistentnih (na antibiotik odpornih) bakterij. Poudarjam, da lokalno dovajanje zdravil ni nadomestilo za dobro ustno higieno ter za luščenje in glajenje korenin. Pri večjem številu razgaljenih in vnetih obzobnih žepov se običajno, poleg higienske faze zdravljenja in kiruškega posega (luščenje in glajenje korenin), naredi še mikrobna (bakteriološka)analiza in predpiše splošna antibiotična terapija.
Strinjam se z Vami, da je v Sloveniji potrebno narediti veliko več v preventivi za odrasle. To je pa vprašanje zdravstvene politike.
Na sluznici ustne votline, v obzobnih žepkih se normalno nahajajo bakterije in živijo v ravnovesju, v malem eko-sistemu. Če se ravnovesje poruši lahko pride do bolezni. V primeru, da je takrat potrebna tudi antibiotska terapija, je smisleno naraditi mikrobno analizo. Zato ni nobene potrebe po rutinski analizi mikrobne flore pri zdravi ustni votlini. Tudi pri antibiotski terapiji je potrebna skrajna previdnost zaradi stranskih učinkov, alergijskih reakcij in pojava rezistentnih bakterij. Zato pri lokalni antimikrobni terapiji parodontalne bolezni ima uporaba antiseptika (klorheksidin) prednost pred uporabo antibiotikov.
Za čiščenje področja pod dlesnjo lahko uporabljate zobno prho z nastavljivjo močjo curka. Kupite jo lahko v trgovinah z elektro-aparati, lekarnah...
Lep pozdrav, mag. Nenad Mehle,dr.stom.

domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.036s] Ads