Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: Afte in vnetja v ustih po operaci
avtor: Rhye datum: 01.09.2002 21:11
Pozdravljeni!

Pred dobrima dvema tednoma (16.08) sem bil v MB bolnišnici (otorinolaringološki oddelek), kjer so mi v splošni anesteziji iz spodnje čeljusti (spredaj, pod enicami) odstranili 2 ploščici ter vijake (posledica zloma čeljusti). Zaradi impaktiranih osmic v spodnji čeljusti so se še odločili za izklesanje osmice spodaj desno. Operacija je sicer potekala uspešno, vendar šele zdaj čutim, da se mi je ugriz na desni strani rahlo spremenil! (prej sem večinoma prežvekoval hrano samo na levi strani zaradi ran, zdaj pa občasno tudi na desni) Zaenkrat me ne moti tako zelo, vseeno pa bi rad vedel, če je to normalen pojav? Večje skrbi pa mi povzročajo stranski učinki, ki so se pojavili po operaciji.

V nedeljo, 18.08., sem potožil zdravniku, da me je grlo začelo rahlo boleti ter da imam nekaj aft. Razložil mi je, da je to pač posledica narkoze in da si naj s tem ne delam skrbi. Zadevo so pustili mirovati 2 dni, nakar se je vnetje (z aftami vred) razvilo že do te stopnje, da več niti pasirane hrane nisem mogel požirati. Zdraviti so me začeli z Naklofenom (proti bolečinam), Terramycin Anesthesinom (omrtviči namazane dele), Amiksiklavom (625) ter Hexoralom (za izpiranje ust). V petek, 23.08., sem dobil odpustnico za domov, ter recepte za prej omenjena zdravila. Stanje se je v ponedeljek (26.08) spet precej poslabšalo, niti govoriti nisem mogel brez, da bi si s čajem prej grlo ter usta navlažil. Afte so bile vsepovsod - na jeziku, na dlesnih, na mehkem nebu, na jezičku... Prav vidi se, kako so mi razjedle tkivo. Moj zobozdravnik ne posveča posebne pozornosti temu - pravi, da je to normalno, ter da je to le šok od operacije. Stanje se je počasi izboljševalo in danes, 01.09., imam le še manjše bolečine pri požiranju (proti prejšnim so res manjše, ampak v
ormalnih pogojih bi jih vseeno opisal kot še dokaj boleče), afte so prav tako prisotne, na jeziku so pa lepo vidne posledice (razjede). Trenutno imam največje težave z zelo pekočim jezikom oz. brbončicami. Večinoma so pokrite z belo plastjo nečesa in ob stiku z mehkim nebom, še posebeje pa s hrano, hudičevo pečejo.

Povejte mi prosim, ali je to vse res tako zelo normalno za zdravega človeka mojih let (20, brez alergij ali česarkoli) ali pa je vseeno kaj malo hujšega za tem?

Hvala in lep pozdrav!
 
odgovor: Afte in vnetja v ustih po operaci
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 04.09.2002 14:36
Spoštovani!
Z odstranitvijo spodnje desne osmice ni več pritiska na sosednje zobe in je možno, da so se le ti malo premaknili. Zato se je ugriz spremenil. Vaš stomatolog bo testiral Vaš ugriz in bo (če bo potrebno) obrusil ovire pri ževečenju.
Težave katere so se pojavile po operaciji, so pogoste po takšnih posegih v ustni votlini ( rane v ustni votlini ne moremo dezinficirati tako kot rane drugod po telesu, slina konstantno "zaliva" rano...). Pri Vas je očitno tudi splošna obramba organizma oslabela. Terapija katero Vam je določil zdravnik je običajna v takšnih primerih. Odsvetujem pa Hexoral (peče in draži poškodovano sluznico). Ob že navedeni terapiji, svetujem natančno zobno higieno, spiranje ust s kamiličnim ali žajblovim čajem. Obloge na jeziku poskušajte strgati z gazo. Če se bo pečenje jezika nadaljevalo, priporočam Daktarin oralni gel (antimikotično zdravilo) zaradi velike možnosti razvoja glivice candide albicans. Predvsem pa veliko potrpežljivosti!
Lep pozdrav, mag. Nenad Mehle, dr.stom.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.035s] Ads