Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: Izraščanje zob
avtor: Barbara datum: 09.09.2002 12:26
Spoštovani,
hči je stara 21 mesecev in ji spodnje dvojke še vedno niso zrasle. Zdaj so ji izrasle vse 4 trojke, štirice ima tudi vse.
Na pregledu pri 14 mesecih so mi rekli, da to ni nič nenormalnega.
Ali je možni, da dvojk sploh ne bo? In kaj v takem primeru?
Hvala za odgovor in lep dan

Barbara
 
odgovor: Izraščanje zob
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 10.09.2002 22:36
Spoštovana!
Mlečne dvojke izraščajo od 8 - 12 meseca otrokove starosti. Če v 6-tih mesecih od zadnjega termina ne izrastejo se smatra, da je nekaj narobe. Glede na to, da so drugi zobje izrasli v pričakovanem času, sta verjetni dve možnosti. Ali je položaj neizraslega zoba takšen, da je izraščanje onemogočeno, ali zoba sploh ni (kar je pri mlečnih zobeh zelo redko). Diagnoza se lahko določi na osnovi RTG posnetka. Brez spodnjih mlečnih dvojk bo Vaša hči brez težav grizla hrano in formirala glasove. Tudi videz, po mojem prepričanju, ne bo moteč. Zato ne svetujem nobenega posega, tudi RTG snemanja čeljusti ne. Razvoj stalnih zob je popolnoma ločen od razvoja mlečnih in omenjene težave z mlečnimi dvojkami ne bodo vplivale na stalne zobe. Stalna spodnja dvojka izraste v starosti 7 do 8 leta.
Lep pozdrav, mag. Nenad Mehle, dr.stom.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.038s] Ads