Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: Bolečine, barvanje, puljenje...!
avtor: anonimno datum: 27.09.2002 19:36
Pozdravljeni, doktor!

Rad bi vam postavil nekaj vprašanj v zvezi z barvanjem in puljenjem zob.

Kot prvo bi vam rad povedal, da sem zelo zelo občutljiv na bolečine in mi je za vsako malenkost strah. Sem eden izmed redkih pojavov, ki imajo take probleme.

No pa kar k vprašanji:
1. Ali obstaja kakšno barvanje zob, ki je stalno? Torej tako, da se ti ne povrne naravna barva?

To vas sprašujem, ker sem včasih imel bele zobe, sedaj ko pa sem začel hoditi k neki zobozdravnici na vrtanje in plombiranje, pri katerem mi je tudi kdaj odstranila živec, so se mi zobje pobarvali na temno rumeno.

2. Zanima me tudi če je to barvanje boleče? Pa približno kolikšna je cena za to? Zato, da vsaj približno vem.

3. Pomoje imam en zob preveč...ne vem. Kar pri strani (približno levo 3 zgoraj) mi je zrasel en zob pod kotom skoraj 40 stopinj...! Ali je to kaj narobe? Vse kaže da je eden odveč? Ali bi se ga dalo to znebiti? Kot že veste me zanima, kakšna boličina bi to bila?

4. Ali obstaja kaj močnejšega, kot pa inekcija proti bolečinami? Kajti inekcija baje dobro prime samo na prvem delu zob, na zadnjem zadaj pa ne! No, vsaj mene je bolelo...Zanima me, če bi se lahko oglasil v vaši ordinaciji, da bi se podrobeje pogovorila o tem osebno?

5. V kolikšnem času se da zravnati zobe? Ali je za to potrebno čakati leta in leta, ali se da to narediti v nekaj mesecih?

Torej...Še enkrat hvala za vse odgovore že vnaprej.
Močno upam, da bi se lahko enkrat dobil z vami in se o tem v miru pogovoril osebno. Če ne drugače, bi mi pa prav prišli vaši profesionalni nasveti.

Vse to vas sprašujem, ker bi se enega dne rad smejal in užival v smehu, kot vsi ostali ljudje, pa ne da bi se kaj sramoval odpreti usta...

Upam, da mi boste lahko pomagali naprej, dokler ne bo prepozno. Res pa je, da sem drugače star že 17 let...Vendar kljub temu, nikoli ni prepozno!

Komaj čakam na vaš odgovor...

Hvala lepa še enkrat g. dr. Nenad Mehle in...

LEP POZDRAV!
 
odgovor: Bolečine, barvanje, puljenje...!
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 03.10.2002 21:42
Spoštovani!
Zobje, katerim je odstranjena pulpa ("živec") so mrtvi (avitalni) ter čez čas spremenijo barvo (potemnijo, porumenijo). Nobena metoda barvanja zob ne bo dala zadovoljiv rezultat. Rešitev je izdelava luske ali prevleke na zobu( priporočljiv material je porcelan). Z lusko se preobleče samo stran zoba katera je obrnjena proti ustnici, s prevleko pa cel zob.
Brušenje avitalnega zoba (potrebno je v oba primera in sicer je za prevleko bolj opsežno) ni boleče. Lahko boli, ko stomatolog brusi zob pri dlesni. Da bi preprečil neprijeten občutek bolečine, vam bo stomatolog zob brusil v lokalni anesteziji.
Glede odvečnega zoba, menim, da gre za zgornji podočnik (3), kateri v tem delu čeljusti izraste zadnji. Če v čeljusti ni dovolj prostora za trojko, le ta izraste zunaj loka. Potrebna je čimprejšnja ortodontska terapija (aparat za zobe), katera ni boleča! Trajanje terapije je odvisno od več faktorjev. Predvidi ga lahko ortodont po pregledu, meritvah, analizi RTG posnetka...
Bolečino pri stomatološkem posegu lahko preprečimo le z lokalno anestezijo. Če je pravilno dana in področje delovanja anestetika ni vneto, anestezija bi morala delovati.
Pomembno je, da ste se odločili urediti svoje zobe in da se zavedate pomebnosti ohranjanja zdravja. Prepričan sem, da bosta s svojim stomatologom našla način kako premagati Vaš strah in uresničiti cilj - zdravi in lepi zobje!
Če želite, lahko se tudi naročite za pregled v moji ordinaciji in sicer na telefon 03 581-55-00.
Lep pozdrav, mag. Nenad Mehle, dr.stom.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.016s] Ads