Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Dermatologija
vprašanje: Številni nevusi po koži
avtor: Marko datum: 18.11.2007 18:09
Spoštovani!
Prosil bi za Vaše mnenje kaj naj storim v danem primeru?

Jaz sem glede mojih znamenj že popolnoma zmešan in obupan, ne vem več na koga se naj obrnem. Upam, da mi boste pomagali s kakšnim nasvetom.

Dovolite mi, da Vam predstavim mojo zadevo.

Na prvem pregledu pri dermatologu le-ta ugotovi naslednje:
Status: Po koži trupa vidna številna znamenja. Velika večina znamenj je prisotnih od rojstva.
I. Na koži leve nadlahti vidno znamenje velikosti 1x0,5 cm, nepravilne oblike, temno rjave barve, hrapave površine.
II. Na koži regije desnega kolka, zadaj, vidno znamenje nepravilne oblike, svetlo do temno rjave obarvanosti, velikosti 1x0,5cm (mesto kroničnega draženja-pas).
III. Na koži hrbta desno, ledveno, vidno znamenje 1x0,5cm, temno rjave barve, nepravilne oblike (mesto kroničnega draženja).
IV. Na koži leve strani vratu vidno svetlo rjavo znamenje velikosti 0,8x0,6cm, svetlo do temno rjave barve, nepravilne oblike, elevirano (mesto kroničnega draženja).
V. Na koži pubične regije, levo spodaj, vidno znamenje velikosti 2x1cm, nepravilne oblike, temno rjave barve, elevirano (mesto kroničnega draženja).
VI. Na koži abdoma levo vidno temno rjavo znamenje velikosti 1,5x1 cm, nepravilne oblike, blago elevirano (mesto kroničnega draženja - pas).
VII. Na koži desne podlahti, zadaj, vidno temno rjavo znamenje velikosti 0,5x0,5 cm, blago elevirano, hrapave površine.
Ostala znamenja po telesu so klinično zelo podobna zgoraj omenjenim in jih je potrebno spremljati.
TH: Opisana znamenja svetujem postopoma odstraniti v celoti ter histološko verifikacijo pri krg. plastiku.

No in tako sem šel potem na pregled k plastiku.

Plastik ugotovi naslednje:
Pacient prihaja k nam z izvidom dermatologa, ki zelo natančno in nazorno opiše vse pigmentirane spremembe, ki se pojavljajo po koži.
Na izgled ne izgledajo displastične, zato svetujem, da se pred tem opravi še dermatoskopija, na osnovi katere bi določili znamenja, katere je potrebno nujno odstraniti.
Sicer bi radikalnejša odstranitev omenjenih znamenj pustila pri pacientu številne vidne in estetsko zelo moteče brazgotine.

No pa sem potem šel zopet na pregled k dermatolgu tokrat je bila zdravnica.
Povedal sem, da me znamenje na koži leve strani vratu vidno svetlo rjave barve velikosti 0,8x0,6 cm zelo moti pri nošenju osnovnih oblačil.
Dermatologija v svojem izvidu ugotovi naslednje:
Status: na koži trupa in okončin so številni pigm. nevusi veliki do 15mm v premeru, makulozni in papill., svetlo rjave barve, danes klinično in dermoskopsko niso suspektni. Imajo globularno ali regularno pigm. mrežo. Pod DRL je 5x4mm velik nevus, makulozen, na zgo. robu je pigm. mreža zgoščena, ni drugih atipij. Periferne bezgavke niso tipno povečane.

Zdravnica je odločno zavrnila moj predlog po odstranitvi znamenja na vratu tudi o dermatoskopiji ni bilo ne duha ne sluha kot je predlagal plastik.

Mene pa ta znamenja skrbijo, kdaj pa kdaj na hrbtu tudi iz znamenja priteče kri kar tko samo od sebe, sedaj eni zdravniki kot ste videli pravijo, da bi vse odstranili, plastik samo najnujnejše ta zadnja dermatologinja pa nič.

Kaj naj naredim, sem popolnoma zmeden, če sem iskren. Kaj bi Vi naredili na mojem mestu jaz res ne vem več komu naj zaupam.

Prosim za Vaš odgovor in nasvet.

Marko
 
odgovor: Številni nevusi po koži
avtor: Aleksandra Dugonik,dr.med., spec. dermatovener. datum: 20.11.2007 07:54
Gospod Marko,
tudi sama se ukvarjam z dermatoskopijo zato si kar dobro predstavljem vaš problem.
Da bo lažje razumljiva jo bom prenesla na avtomobile.
K mehaniku ste odšli , ker vaš avto spušča nenavaden hrup čeprav je nov.
Prvi avtomehanik, ki morda dela že vrsto let reče ,da je izpušna cev uničena in jo je treba odstraniti.res odideta na servis za izpušne cevi, kjer ne najdejo napake.nato odidete še enkrat k drugemu mehaniku, ki po pregledu avta ugotovi , da je zvok povsem normalen za tako "močan " avto .

Enako je v vašem primeru.Dermatoskopija je subspecialistični študij v dermatologiji, ki zahteva dodatno izpopolnjevanje, delo in izkušnje.takrat lahko pacientu zagotoviš (ob rednih kontrolnih pregledih), da ni potrebno odstranjevanje vseh znamenj povprek ampak samo tistih , ki se spreminjajo.
zelo važno je samoopazovanje po ABCDE kriterijih, ki vas jih prav tako nauči dermatolog.
Ne bodite zaskrbljeni, poskrbite za redne kontrole pri slednjem dermatologu in se naučite kriterijev samoopazovanja.odstranjevanje znamenj "vse povprek " ni preventiva pred kožnim rakom!
Lep pozdrav


domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.012s] Ads