Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Kirurška obolenja trebuha
vprašanje: rak prostate pri 70-letih
avtor: anonimno datum: 19.11.2002 21:12
v našo družino se je naselila bolezen.Oče, (star je 70 let) se mu je je pred enim mesecem zaprla voda in dobil je kateter. Poleg tega je opravil še preiskavo PSA ki je v vrednosti 27,51 (normalno 4). Zdravnik je potrdil ob pregledu povečano prostato, ga naslovil na UZ, kjer je zaznana večja prostata v izmeri 6x5,5. Tudi na slikanju okostja ni bilo zaznanih sprememb. O diagnozi oče ne ve, saj bi to še poslabšalo njegovo stanje. Je namreč čuten in boji se zdravnikov, nakazano mu je bilo, da bo verjetno operacija s tem pa se ne more sprijazniti. Prosim za Vaše cenjeno mnenje, kaj storiti, kako pomagati, ali je res, če si star 70 let, da ne bo operacije, ker se lahko v tem primeru raznese rak kot bomba naprej? Trenutno jemlje tbl.prostide eno zvečer, odvaja vodo s pomočjo katetra, se dobro počuti. Kako dolgo ima lahko kateter, ali je možno da dalj časa je vstavljen lahko zaraste? Prosim odgovorite, svetujte, zelo rada bi mu pomagala, a nisem zdravnik, želim si le, da bi še nekaj let bili srečni skupaj. Prijazno Vas pozdravljam in pričakujem Vaš cenjeni odgovor.
 
odgovor: rak prostate pri 70-letih
avtor: doc. dr. Boštjan Mlakar, dr. med. datum: 22.11.2002 16:10
Spoštovani!
Pri bolnikih z rakom prostate, ki so starejši kot 70 let se praviloma ne odločimo za kirurško zdravljenje, saj pri strejših rak prostate počasi napreduje in je preživetje možno še 10 let, kar je več kot pričakovana življenska doba za moške. Nesmiselno je torej bolnike izpostavljati tako obsežni operaciji, saj obstaja večja verjetnost,da bodo umrli zaradi drugih bolezni (srce, možganska kap,..) kot pa zaradi raka prostate. Bolezen je možno zdraviti tudi z hormonskimi zdravili. Kateter se ne bo vrastel, potrebno pa ga je menjavati na nekaj tednov. O možnostih zdravljenja se boste bolj natančno pogovorili z urologom, ki zdravi vašega očeta.
lp
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.039s] Ads