Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Ostalo
vprašanje: artroza kolena
avtor: anonimno datum: 28.08.2001 17:02
Za novo leto 2000 sem bila na artroskopiji desnega kolena. Odstranili so košček meniska in opazili, da je hrustanec na femorju oglodan (4 cm2, II stopnja).
Potem 3 mesece nisem stopila na nogo, potem obremenjevala po 5 kg na mesec. Shodila sem po 5 mesecih. Dobila 5 injekcij Hyalgama. Koleno je potem dobro služilo do 3.7.2001. Takrat je v kolenu zahreščalo. Koleno je močno oteklo. 24.8.2001 sem bila ponovno na artroskopiji, kjer so ugotovili artrozo I do II stopnje, obrabljen hrustanec na femorju in tibiji. Izprali so veliko hrustančnih smeti.

Prosim, kako se bo stvar razvijala naprej? Kakšne (kakršne koli) možnosti imam, da bom še kdaj letala po hribih?

Stara sem 52 let, zdrava, 172 cm, 59 kg. Kolesarim in planinarim. V hribe sem zadnjih 20 mesecev hodila bolj malo.

Pozdravljam ustanovitev foruma in se Vam za pozornost najlepše zahvaljujem.
 
odgovor: artroza kolena
avtor: Franci Beigot, dr. med. datum: 30.08.2001 22:45
Spoštovana obiskovalka,
o ja, še bo hoje ! Pravega »letanja« po hribih pa le ne bo. Če sem vas prav razumel, so vam ob prvi artroskopiji odstranili del poškodovanega meniskusa. Meniskus je pomemben del sklepa, ki omogoča prenašanje obremenitve z golenice na stegnenico. Ob gibanju tudi potuje z golenico. Ob velikih silah in zasunih se lahko preščipne, pretrga. 5-6 krat pogosteje je poškodovan meniskus na notranji strani kolena. Tak, zatrgani del meniskusa je potrebno odstraniti, tako, kot je bilo storjeno pri vas.
V osnovi pa gre pri vašem kolenskem sklepu za obrabo sklepnega hrustanca. Hrustanec z leti ali pa obremenitvah izgubi gladkost, je razpokan, površina je neravna. Ob gibanju se grobo tare in brusi. Ti hrustančni odbruski sklep dražijo, včasih povzročijo oteklino kolena, bolečino. Odstranitev odbrušenega hrustanca z izpiranjem sklepa je v veliko pomoč. Vrsto let po takem posegu so lahko bolniki spet brez večjih subjektivnih težav. Z leti pa je pričakovati ponovno poslabšanje.
Glede na to, da živite zdravo, kolesarite in tako dalje, so obeti, da boste kmalu ponovno na kolesu, dobri. V planinarjenju pa bo nekaj zadržkov. Dolga, utrujajoča hoja, predvsem pa hoja navzdol, za naju ne bo ! Se bova pa podala v lagodno raziskovanje bližnjih položnih hribov, ki so včasih lepši, neraziskani, kot tisti znani in oddaljeni.
Lep pozdrav !
Franci Beigot, dr. med.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.026s] Ads