Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Zdravniški forum > Zobozdravstvo
vprašanje: dograditev alveolarne kosti
avtor: anonimno datum: 26.08.2014 11:49
Spoštovani,rnrnstara sem 61 let in imam že več kot dve desetletji rnparodontalno bolezen, ki je privedla do izgube skoraj rnvseh zob že kaj kmalu. Dokler sem imela še en in rnedini zob (do treh mesecev nazaj) na spodnji rnčeljusti, sem lahko nosila snemljivo protezo, zgoraj rnpa imam tudi snemljivo protezo, ki mi drži le s rnpomočjo lepila. Moje brezzobe čeljusti so precej rndegenerirane, prav tako imam bolečine v sklepih, rnnajbolj problematična pa je spodnja čeljust, kjer je rnprisoten močen proces raztapljanja kosti, zato bi bilo rnpotrebno vstaviti umetno kost (dograditi alveolarno rnkost), prav tako bi bilo potrebno dvigniti sinus rn(odprti sinus lift). Po tem posegu bi mi morali narediti rnše 8 implantantov, da bodo lahko nanje fiksirali rnsnemljivi protezi, ki ju bo potrebno narediti povsem rnna novo. Moje vprašanje je, ali ZZZS lahko krije vsaj rndelne stroške operacije in delne stroške za izdelavo rndveh totalnih protez in v katerem primeru? Moj rnzobozdravnik, ki ima koncesijo, pravi, da rnzavarovalnica ne krije nobenih stroškov, da je v rnceloti samoplačniško. Prav tako bi prosila za rnobrazložitev spodaj navedenega stavka, zapisanega rnv Pravice ZZZS v zobozdravstveni dejavnosti: rnZavarovane osebe nimajo pravice do posegov, rnopravljenih zaradi implantacij nosilcev protetičnih rnnadomestkov, razen če gre za avto- oziroma rnhomotransplantate kosti, ki so potrebni zaradi rnatrofije alveolarnih grebenov.rnAli v mojem primeru gre za atrofijo alveolarnih rngrebenov? Mi lahko svetujete, kaj narediti. Za rnkakršenkoli nasvet bom zelo hvaležna in se vam rnvnaprej lepo zahvaljujem za vašo pomoč.
 
odgovor: dograditev alveolarne kosti
avtor: mag. Nenad Mehle, dr.stom. datum: 02.09.2014 23:21
Spoštovana!rn V Vašem primeru gre za atrofijo alveolarnih grebenov.rnHomotransplantat je transplantacija tkiva (v Vašem primeru - kosti) z drugega človeka. Avtotransplantacija pomeni, da kirurg vzame del Vaše kosti in z njo nadomesti alveolarno kost. Če vstavi umetno kost, ne gre za avto- oz. homotransplantacijo. Predlagam, da kontaktirate odgovorno osebo na Vaši območni enoti ZZZS, katera se ukvarja s pravicami iz področja zobozdravstva. rnLep pozdrav, N.M.
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.016s] Ads